Новые исследования вирусологов. Ученые назвали самый распространенный путь заражения COVID-19

22.04.2020 13:35   -
Автор:
Німецькі вірусологи назвали найвірогідніший спосіб заразитися коронавірусом. Так вчені з німецького Інституту вірусології провели масштабне дослідження в регіоні Хайнсберг і не змогли довести, що небезпечна коронавірусна інфекція може передаватися через поверхні. Висновки дослідників, як розповідає керівник інституту Хендрік Штреек, такі, що ризику зараження COVID-19 немає ні в ресторанах, ні в супермаркетах. А більш-менш серйозні спалахи інфікування фіксуються тоді, коли люди довго і близько контактують один з одним.
 
Хендрік Штреек директор Інституту вірусології і досліджень в області ВІЛ в Університеті Бонна
 
Коли ми взяли зразки з дверних ручок, телефонів або туалетів, виявилося, що неможливо культивувати вірус в лабораторії на основі цих зразків. Щоб насправді "підхопити" вірус, потрібно, щоб хтось кашляв їм у руку та негайно торкався ручки дверей, а потім прямо після цього інша людина хапалася за ручку і торкалася власного обличчя. 
 
При цьому вірусолог Крістіан Дростен з берлінської клініки Charite заявив, що коронавірус не може передаватися по повітрю. В одному зі своїх інтерв'ю він вказав, що COVID-19 надзвичайно чутливий до висихання, тому єдиний спосіб заразитися – "вдихнути краплі".
 
Крістіан Дростен керівник відділення вірусології Берлінської університетської клініки Charite
 
Якщо вірус виділяється у вигляді маленької крапельки, при наявності сухого і теплого повітря в приміщенні виникає таке явище, що краплі висихають, але вірус в них залишається заразним протягом ще деякого часу. Ці крапельки висять в повітрі приміщення. Тут виникає питання про циркуляцію повітря. Треба сказати, що в багатьох супермаркетах і подібних громадських місцях є системи кондиціонування повітря, що дозволяють значно збільшити швидкість повітрообміну в приміщенні. Так що не обов'язково жити в тривозі, що в повітрі тепер всюди вірус … Але такий шлях передачі все ж таки існує.