Нові швидкі тести на COVID-19 обійдуться Україні майже в 2 мільярда гривень

29.10.2020 14:28   -
Автор:
В Україні поступово нарощують темпи тестування на коронавірус. І от тільки методом ПЛР вже провели 47 тисяч досліджень на добу, а разом із тестами на на антитіла методом ІФА майже 78 тисяч. У МОЗ визнають, цього крайнє недостатньо. Тому переконують уряд в тому, що слід запровадити новий швидкий вид тестування на антиген, які показують найбільшу ефективність особливо у людей з високим вірусним навантаженням  Тести планують закупити за кордоном, але Кабмін ще має виділити на це кошти і чималі. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Ми ставили собі за мету на середину листопада вийти на 50 тисяч тестувань методом ПЛР. Ми майже дійшли до цієї цмфри і далі будемо збільшувати кількість тестувань. Більш того ми будемо запровджувати новий метод тестування, який з"явився тільки в світі – це швидкі тести на антиген, який вважаємо повинен бути запроваджений в нашій країні. Ми вже подали відповідні зміни до постанов, а також запит, щодо отриманння додаткових когтів, це близько 2 мільярдів гривень, які нам необхідні саме на боротбу з COVID, в тому числі левова частка на цей метод тестування. Впевнений, що це рішення буде підтримано членами уряду. 
 
Саме тестування з визначення коронавірусної інфекції – є однією з першочергових задач у подоланні пандемії, вважають фахівці. Тож цей напрямок зокрема був включений у план дій Антикоронавірусного штабу, який очолив президент. У переліку поставлених задач також: проведення безоплатних тестів на COVID-19; створення в регіонах системи оснащених усіх необхідним мобільных бригад швидкої допомоги, які будуть здійснювати забір матеріалу для тесту та транспортуватимуть коронавірусних пацієнтів, забезпечення медпрацівників, які з ними працюють засобами захисту і страховкою в 150-ти кратному розмірі прожиткового рівня; а в держбюджеті наступного року передбачити фінансування на устаткування медзакладів для лікування ковідних хворих у стаціонарах.