Найрадісніше, найвеселіше свято єврейської спільноти затьмарив масований ракетний удар. Як у Харкові відзначили Пурім (відео)

25.03.2024 14:51   -

Єврейська спільнота Харкова відсвяткувала одне з найвизначніших свят року – Пурім. Цього дня читають Сувій Естер, дарують друзям їстівні подарунки, дають пожертвування нужденним, влаштовують бенкет і веселяться.

Одним із головних символів Пуріма є дитяча костюмована вистава.

МОЙШЕ МОСКОВИЧ ГОЛОВНИЙ РАБИН МІСТА
Це свято каже, що завжди переможе світло проти темряви. Він дуже актуальний у наш час, коли перебуваємо під агресією і особливо місто Харків, що так страждає у війну. Але незважаючи на це, ми тут відзначаємо, живемо і не лише мріємо, але в нас впевненість, що скоро буде перемога і все буде якнайкраще для кожного харків’янина, для кожного жителя України.

Пурім визначне свято для кожної єврейської родини. Кажуть, воно найвеселіше в році і є символом Перемоги над злом.

МАРИНА МАТВІЄНКО МЕШКАНКА ХАРКОВА
Воно найрадісніше, найвеселіше, завжди забувається про усі невзгоди, проблеми, незважаючи на те, що в нас був блекаут і ще продовжується. Незважаючи на це все ми святкуємо, радіємо і відзначаємо таку подію в етері єврейського народу. А костюми? Що означають костюми? – Це цариця Естер. А це просто хлопчик вибрав то, що йому сподобалося. Надів шляпу. А взагалі, в основному обирають костюми пов’язані з цією історією цього свята. Це гашворош, це цариця Естер але можуть бути взагалі різні костюми не прив’язуючи ст до теми.

Пурім має глибоке релігійне значення, але також є чудовим шансом для дітей провести час сім’єю, насолодитися іграми та святковим частуванням. Цікава і легенда створення Пуріму. Сягає вона корінням в давнину часів стародавньої Персії.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІННА ШАПІРО ЧЛЕН ХАРКІВСЬКОЇ РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ ОРТОДОКСАЛЬНОГО ІУДАЇЗМУ
Це був день, коли ворог хотів знищити всіх євреїв разом, щоб їх не було на землі. Але все повернулось взагалі по-іншому. Чому? Тому що всі молилися, тому що всі повірили в свої сили. Була молитва, була віра і була жінка Естер, яка об’єднала вокруг себе життя. Тому що всі їй повірили. Наш ворог був знічтодений, А народ витримав це встав ще сильнішим. Тому кожного року ми говоримо, що наша Україна повинна стати так само сильнішою. І нехай це свято стане для всіх якимось особливим. Єврейська громада у Харкові – це дійсно проукраїнські люди, які тримаються тут разом, допомагають один одному і дуже допомагають місту.

Харківський міський голова привітав єврейську громаду зі святом Пурім та подякував головному рабину міста за підтримку харківʼян у ці важкі часи. У Харкові проживає багато різних національностей, зауважив Ігор Терехов, але всі ми українці, підкреслив він. І всі харків’яни прагнуть сьогодні одного – Перемоги.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Дуже приємно святкувати разом з вами. І, дійсно, як вже казал Рабе Мойше, що ми обов’язково переможемо. В цьому немає жодного сумніву. І, дійсно, буде ще одне свято, і будемо разом святкувати. Хочу побажати, щоб завжди була така радість, яка є зараз на ваших обличчях, на обличчях наших дітей. І хочу побажати, щоб якнайшвидше настав мир в нашій Україні Ів нашому місті, місті-герої Харкові. Дякую вам! Зі святом!

ОСТАННІ НОВИНИ