На лікування інсультів у МОЗ планують виділяти від 22 до 118 тисяч гривень

29.10.2020 13:36   -
Автор:
Близько 100 тисяч українців щороку стають жертвами судинних захворювань і згідно статистики в гострий період недуги помирає кожен третій, а близько 20-ти% впродовж найближчих одного-двох років, натомість із тих хто вижив, з інвалідністю залишаються 80%.  Саме через такі показники, зазначають урядовці, другий рік поспіль медична допомога при гострому мозковому інсульті в пріоритеті і сплачується за підвищеним тарифом. Тільки цьогоріч його було підвищено з 19-ти до 26-ти тисяч, але наступного року до вирішення питання якісного і своєчасного лікування хворих з інсультом обіцяють підійте більш комплексно. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України  
 
Перше – це те, що стосується суттєвого збільшення вартості лікування і виділення коштів і саме це ми подали у своєму бюджетному запиті, тому що бувають різні випадки інсультів, різної важкості і різні методи лікування, звичайно все це має бути передбачено в наших Програмах медичних гарантій. Ми повинні виділяти саму ту суму коштів, яку необхідно для лікування пацієнтів. Одже те, що ми передбачаємо, щоби в наступному році в залежності від методів лікування сума коштів повинна виділятися від 22 тисяч до 118 тисяч гривень на лікування цієї хвороби. 
 
Такий підхід, переконані фахівці, стимулюватиме медзаклади розвивати систему надання високотехнологічної медичної допомоги при інсультах, так аби відповідати світовим стандартам. Зокрема, це стосується наявності необхідної сучасної апаратури та окремих ліжок суто для інсультних пацієнтів. Крім того, вважають, що слід проводити обов’язкові навчання персоналу для того, щоб скоротити час перебування хворого в приймальному відділенні, адже "золотий стандарт", так званий, час від порогу до голки, складає всього до півгодини. Бо, що швидше буде надано допомогу хворому з інсультом, то більше шансів на одужання та уникнення важких ускладнень, а значить повернення до звичного життя.