Міністерство фінансів узгодило проект держбюджету на 2021 рік з МВФ

26.11.2020 14:03   -
Автор:
Днями проект державного бюджету на наступний рік планують представити у парламенті. Про це повідомили у профільному комітеті Верховної ради. 
 
Ярослав Железняк перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики
 
Його точно буде внесено цього тижня, я думаю, що сьогодні-завтра. Наразі відбуваються технічні моменти процесу.На наступному тижні будуть намагатись прийняти бюджет. Проблема в тому, що у нас є 10 днів для того, щоб ознайомитись з текстом, але, можливо, ми зробимо якесь виключення для цього. 
 
Затримка у формуванні кошторису зумовлена перемовинами з Міжнародним валютним фондом. Проте у Міністерстві фінансів повідомили, що Уряд досяг консенсусу щодо основних положень бюджету та отримання кредиту.
 
Міністерство фінансів успішно завершило переговори з МВФ стосовно основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ Програми Stand-by для України, визначення дати візиту місії Європейського департаменту МВФ та отримання чергового траншу. Основний акцент перемовин стосувався формування спільного із МВФ бачення основних бюджетних показників – рамки доходів, видатків і дефіциту.
 
У наступному році планують розширити програму доступних кредитів для бізнесу, а всі програми, про які говорив президент, профінансують. Про це повідомили в Офісі голови держави. 
 
Тимофій Милованов позаштатний радник керівника Офісу президента України
 
Йдеться про кредити: розширення бази 5-7-9, щоб більш довгострокові були кредити, щоб їх було відносно легко отримати, а ставка була нормальна і довгострокова. Довгострокові кредити в Україні не надаються бізнесу, а нам треба навчитися це робити. Це такий виклик для нас.
 
Спікер Верховної ради Дмитро Разумков закликав урядовців представити доопрацьований проект бюджету якомога швидше, оскільки часу для його ухвалення залишилося не так багато.