Меценацтво в спорті

30.10.2012 18:33   -
Автор:

Ярослав та Святослав- рідні брати. Хлопчики разом відвідують приватну секцію айкідо. Старший брат прийомам, які вже добре знає, навчає молодшого.

Ярослав Ковзік 7 років

-Приемы учим, кувыркаемся, ходим, ну много чего делаем…СКЛ У других людей убавляется энергия, а у меня прибавляется.

Мати каже- за кожного доводиться платити по двісті гривень щомісяця. У школі безкоштовні секції є, але айкідо ні.

Наталія Ковзік мати трьох дітей

-Это не сильно накладно, на самом деле, если учесть, что ребенок хоть чем-то занят.

Зачасту батьки не віддають дітей до секцій ДЮСШ, бо там немає відповідних умов. У такій школі працює Віталій Гагарін.

Віталій Гагарін директор ДЮСШ з єдиноборств

-Занятия у нас происходят бесплатно, но мы вынуждены на некоторые спортивные мероприятия, которые проводятся во всеукраинском масштабе естественно за счет родительских средств вывозить детвору, чтобы они соревновались. Это не касается сборных команд.

Збірні команди фінансує, як держава, так місто і область. На балансі Харкова наразі знаходиться вісімнадцять спортивних шкіл. Та і ДЮСШів різних відомств в місті теж чимало. Щоправда, від деяких з них залишилась лише сама назва, -пояснює заступник місього голови з питань сім"ї, молоді та спорту Олександр Попов. Вони не мають для проведення занять навіть необхідної матеріально-технічної бази.

Олександр Попов заступник Харківського міського голови з питань сім'ї, молоді та спорту

-Поставлена задача- проинвентаризировать все места занятий наших харьковчан, в которые входят и ДЮСШ, и школьные спортивные залы, и частные спортивные организации для того, чтобы мы могли понимать сколько у нас оказывается услуг в сфере спорта и какое колличество необходимо на самом деле этих спортивно-оздоровительных комплексов.

Тоді, -каже Олександр Попов, вималюється план подальших дій. А саме які школи необхідно першочергово відремонтувати, де допомогти замінити матеріально-технічне обладнання. Але лише міського, обласного та державного фінансування на все це буде недостатньо. Усі ДЮСШ та сам спорт потребує приватних інвестицій. Аби заохотити інвесторів, на третьому спортивному конгресі України Президент розповів: країна потребує закону про меценацтво в спорт. Така практика неофіційно вже давно працює, -каже спортивний журналіст Олександр Шаріков. Але коли держава надасть спонсорам певні привілеї, а це може бути звільнення від податків, тоді меценати активніше почнуть вкладати гроші у спорт.

Олександр Шаріков спортивний журналіст

-В спорте высоких достижений без этого сейчас уже не обойтись. Поддрежка государства, на уровне области, города, она есть, весомая. Но для спорта высшей категории нужна поддержка меценатов. Вот этот закон он важен прежде всего для детского спорта и юношеского спорта. Там главными спонсорами и меценатами являются родители юных спортсменов.

Поки ж такого закону в Україні немає. На  Харківщині тим часом власними силами роблять те, що можуть -наголошують фахівці. І вагомі результати є: три відремонтовані ДЮСШ, десять нових стадіонів, десятки відкритих спортмайданчиків та заміна обладнання. Наступного року у планах міської влади – ремонти спортивних шкіл та як мінімум десять нових стадіонів.

Євгенія Кутнова, Віктор Ноздрачов.Харьковские Известия