За два дні до виборів з обмінників Харкова зникли долари

30.10.2012 21:36   -
Автор:

За два дні до виборів з обмінників Харкова зникли долари. Оксана в пошуках американської валюти оббігала півміста – мала заплатити  кредит у іноземній валюті за куплену автівку.  
 
Оксана харків'янка

-Две недели назад было легко, а сейчас невозможно, это правда.

В день виборів обмінники взагалі не працювали. Якщо деякі і були відкриті, операцій з грошима в них не проводили. Начеб-то через відсутність курсу. Сьогодні ж, від позавчорашньої ситуації і сліду. Обмінники працюють, курс є, і валюта не в дефіциті.  

Саму ж ситуацію, щодо валютного ажіотажу напередодні виборів в обмінниках коментувати не беруться. Причину пояснюють нам експерти. Мовляв, люди, побоюючись, що після виборів валюта поповзе вгору – почали її гарячково скуповувати.   

Мар'яна банкір

-Люди исскуственно создают такой ажиотаж и банки, чтобы препятствовать такой скупке доллара в стране делают защитную реакцию.

Економісти, натомість, валютний ажіотаж вважають не безпідставним. Кажуть, Нацбанку України вже давно треба відмовитися від політики фіксованого курсу сімох гривень дев"яносто дев"яти копійок за долар і запровадити валютний коридор, в якому курс американської валюти коливатиметься у межах восьми гривень и восьми гривень чотирьох копійок.  

Сергій Беренда економіст

-Для того, чтобы постоянно поддерживать курс 7,99 Национальному банку необходимо продавать очень много валюты и это приводит к тому, что украинско-валютные резервы они уменьшаются и это с точки макроэкономики является не всегда положительным и это может привести к нестабильности.

Запровадити валютний коридор у банківському секторі, кажуть економісти, раніше планувалося у дві тисячі тринадцятому році. Якщо ж ці наміри все таки реалізують -  доларизація економіки України істотно знизиться, а маневрів з валютними спекуляціями значно поменшає.

Олена Мітясова, Євген Дроботов, Харьковские Известия