Кризис на рынке труда в Харьковском регионе

21.03.2015 16:34   -
Автор:

На ринку праці в Харківському регіоні – криза. Кількість безробітних зростає, а от кількість вакантних посад – ні. З початку цього року до обласного Центру зайнятості звернулось сорок дві тисячі здобувачів. Це майже на дев'ять відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Чисельність же вакансій, замовлених роботодавцями, навпаки зменшилася: у 2014 році число вільних робочих місць коливалося в районі чотирьох тисяч. Нині ж це лише три тисячі.

Володимир Міненко директор обласного центру зайнятості

Ми спостерігаємо як в Харківські області, так і в Україні в цілому загострення ситуації на ринку праці внаслідок економічної кризи.

Крім того, потрапити до числа тих, хто знайде своє місце, пощастить не всім, каже Володимир Міненко. Наразі попит на ринку праці є лише на окремі спеціальності.

Володимир Міненко директор обласного центру зайнятості

Переважна більшість, 55 відсотків вакансій, які замовляє роботодавець, це робітничі професії і спеціальності. Службовці – 25 відсотків. І працівники сфери торгівлі та послуг – 16 відсотків.

Та навіть ці, потрібні професії далеко не завжди гідно оплачуються.

Інна безробітна

Места есть, но некоторым может не подойти заработная плата. Я, например, стою сейчас четвертый месяц. Мне покамест предлагают работу, но, моя заработная плата, как бы это не устраивает.

Та люди все ж намагаються не втрачати оптимізму.

Інна безробітна

Ну покамест я ожидаю, что скоро найдется моя работа, но покамест ее нет. Шансы, ну, надеюсь, они появятся скоро.

Дмитро безробітний

Ну, конечно, в последнее время с этим намного труднее стало в связи с ситуацией, которая происходит у нас в стране. Но я думаю, кто ищет, кто будет пытаться, кто поставит себе за цель найти работу, работу найти можно всегда.

У пошуках роботи до Центру зайнятості приходять не тільки корінні мешканці Харківщини. За словами директора обласного Центру зайнятості, число безробітних переселенців на обліку сягає чотирьох тисяч. і тільки дві тисячі шістсот сорок з них мають офіційний статус біженця. Міненко розповідає, більшість проблем з роботою для переселенців виникає через нестачу необхідних документів. Уряд йде на поступки: вчителі та лікарі з досвідом роботи мають право на працевлаштування без жодних документів. А от іншим доводиться шукати альтернативні шляхи вирішення проблеми.

Дмитро переселенець з Луганської області

Были давно уже у меня мысли по открытию своего бизнеса. Раз такая ситуация сложилась, воспользуюсь, воспользуюсь моментом. Тем более Центр занятости, государство предоставляет возможность получения помощи по безработице единоразовой для открытия своего дела.

А тим, хто не має можливості відкрити власне діло, залишається лише чекати. В центрі зайнятості кажуть, відсоток безробітних безпосередьо залежить від економічної ситуації в країні. Тож до тих пір, поки Україна не вийде з економічної кризи, очікувати покращень не варто.