Кріоконсервація крові й пожежобезпечні кабелі. Молоді харків’яни презентували унікальні розробки (відео)

26.10.2022 21:16   -

Вони талановиті, розумні, творчі. Ці люди прославляють Харків, роблять його відомим далеко за межами України завдяки унікальним винаходам та розробкам. Вони – учасники та переможці щорічного конкурсу «Молода людина 2022 року».

КАТЕРИНА ШИЛО ПЕРЕМОЖЕЦЬ КОНКУРСУ «МОЛОДА ЛЮДИНА 2022 РОКУ» В НОМІНАЦІЇ «ДІЯЛЬНІСТЬ У НЕВИРОБНИЧІЙ СФЕРІ»
Моя діяльність полягає в тому, що я готую дітей до різноманітних творчих, наукових конкурсів і так вийшло, що мої вихованці мали дуже багато здобутків і в МАН, і в олімпіадах. І тому завдяки моїм учням я знаходжуся сьогодні тут.

Переможці та лауреати конкурсу визначаються в 11 номінаціях. Наука, мистецтво, фізична культура, волонтерська діяльність. 150 учасників на власному прикладі показують, що навіть під час війни треба не зупинятися й розвивати в Харкові найрізноманітніші галузі. Наприклад, Микола Тесля розробив спеціальні теплостійкІ та пожежобезпечні кабелі.

МИКОЛА ТЕСЛЯ ЛАУРЕАТ КОНКУРСУ «МОЛОДА ЛЮДИНА 2022 РОКУ» В НОМІНАЦІЇ «ДІЯЛЬНІСТЬ У ГАЛУЗІ ВИРОБНИЦТВА, ПІДПРИЄМНИЦТВА»
Наши кабели используются на предприятиях, в быту. То есть, абсолютно везде. Кабели очень востребованы, особенно в такое время, когда ремонтов много, в связи с военными действиями.

А от Яна Гвоздюк займається кріобіологією. Дівчина розробляє унікальні для України технології.

ЯНА ГВОЗДЮК ЛАУРЕАТ КОНКУРСУ «МОЛОДА ЛЮДИНА 2022 РОКУ» В НОМІНАЦІЇ «НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ»
Я працюю над розробкою кріоконсервації для донорської крові людини. Деякі моменти будуть розроблятися вперше, які зможуть допомогти нашим військовим на передовій. Наприклад, моя робота стосується того, що, коли людина втрачає крові, а їй треба допомогти – великі обмеження часу. Тому ми розробляємо такі компоненти, які допоможуть нам одразу зробити переливання крові.

Мер Ігор Терехов впевнений, що молоді талановиті люди – не лише світле майбутнє Харкова. А й впевнене та надійне сьогодення.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Потому что именно благодаря вам есть такая эмоция города. И это крайне важно. Именно благодаря вам движутся очень многие процессы и именно благодаря вам люди более старшого поколения чувствуют себя уверенными, защищенными. И я верю так же, как и вы, что ужасы войны пройдут, война закончится нашей победой и нам вместе с вами предстоит отстраивать город.

Учасники конкурсу отримали пам’ятні дипломи та подарунки.