Краснопавлівське водосховище – потребує підживлення. На цей захід потрібна фінансова підтримка від держави

20.02.2013 17:51   -
Автор:

Олена Завгородня кореспондент

-Один з головних джерел водопостачання Першої столиці – Краснпавлівське водосховище. Зараз його об'єм – сто сімдесят мільйонів кубів. Але щодня він зменшується. Лише за добу звідси відкачують майже двісті тисяч кубів питної води.

Втрати – треба відновлювати. Надії на весняні паводки – у фахівців мало. Бо в останні роки зима не достатньо сніжна. Та і літо засушливе. Тому щороку у водосховищі рівень води падає, і її температура – більшає. Це призводить до розвитку шкідників: синьо-зелених водоростей.

Віктор Антоненко начальник інспекції Сіверсько-Донецького управління водних ресурсів

-Они через все фильтры проходят. И их очень трудно выловить. они живут и развиваются 7-8 суток. Потом они погибают, но они попадают в водоём. Идёт вторичное загрязнение.

Якщо ситуацію не виправити – забруднена вода може дійти до кранів у квартирах харків'ян. Цього допустити не можна, впевнені фахівці. Тож у комунальників залишається лише єдиний вихід.

Володимир Паболков заступник генерального директора КП "Харківводоканал"

-Для того, чтобы на сегодня обеспечить качество воды – приходится применять дополнительные химические реагенты.

Але це теж не вихід, бо дуже витратно, каже Володимир Паболков. Аби вирішити питання і якості води, і її безперебійного постачання до споживачів – треба просто потурбуватися про саме водоймище. Минулого року у Краснопавлівське водосховище закачували воду з Дніпра. Сто тридцять тисяч кубів води. Цього року, кажуть фахівці,  цю процедуру треба повторити.

Віктор Кітанін директор Департамента комунального господарства

-По технологии требуется 2 раза в год прокачка: весной, в период половодья и поздней осенью. Для того, чтобы наполнить до необходимого проектного уровня воду. И чтобы харьковчане и жители Харкьовской области. И ещё Луганской и Донецкой получили качественную питьевую воду.

На роботи з підкачки води до водосховища необхідно сорок мільйонів гривень. У резервному фонді державного бюджету – кошти передбачені, говорять комунальники, справа за розпорядженням міністерства. Фахцівці сподіваются, що всі необхідні документи будуть підготовлені в відповідний термін і гроші надійдуть вчасно.

Олена Завгородня