Копить самим деньги на старость посоветовали украинцам в Минсоцполитике

21.11.2019 12:32   -
Автор:
В Украні на сьогодні пенсійна система є державною солідарною, коли працюючі сплачують внески на утримання людей похилого віку, а розмір самої пенсії обчислюють за встановленою формулою. Втім більшість пенсіонерів невдоволені такими розрахунками та низькими виплатами, а ті, хто ще не на заслуженому відпочинку лякаються перспективи таких отриманнь. Пенсійна рефрма, а саме введення  накопичувального рівня, мала б дещо виправити ситуацію. Її впровадження урядовці анонсували неодноразово, але і досі цього не сталося. Наразі і найближчим часом, як зазначила міністерка соцполітики, і не буде. 
 
Юлія Соколовська міністр соціальної політики України
 
У нас ще немає створеної інфраструктури, щоб це запрацювало. Плюс накопичення – це довгі гроші, тобто заощадження. Зазвичай це працює так, що кошти інвестуються, а значить, має бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні такого ринку фактично немає.
 
Тому міністерка поки що рекомендує українцям про свою старість потурбуватися сьогодні самим і просто робили заощадження.   
 
Юлія Соколовська міністр соціальної політики України
 
Нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, але, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Це насправді людська природа. Тому стимулювати людей накопичувати – це один із виходів. Але було б добре , якби люди розуміли і думали про старість заздалегідь. 
 
Втім перші кроки, які дозволяють ефективно рухатися в напрямі впровадження накопичувальної пенсійної системи, все ж таки є, зазначають у профільному міністерстві, і за якись час її таки обіцяють ввести, щоправда строків не озвучують. Бо переконані, на відміну від обтяжливої для держави солідарної системи, нова накопичувальна, дасть змогу акумулювати внутрішні інвестиції для розвитку економіки, що стане основою і для зростання пенсій. Більш того, спонукатиме і працюючих не тільки створювати особисті пенсійні заощадження, а й мотивуватиме до офіційного працевлаштування, легалізації зарплат і доходів, що в свою чергу також збільшить надходження до пенсійного фонду і бюджетів.