Хто друг, хто ворог. Харків формує перелік міст-побратимів (відео)

29.04.2023 10:56   -

Генератори, обігрівачі, трансформатори, обладнання для ремонту та функціонування комунальних підприємств, а ще машини для поліції, критичних служб та транспорт у вигляді трамваїв та автобусів. Все це отримав Харків від своїх міст-побратимів за час повномасштабного вторгнення. І це не враховуючи гуманітарних вантажів з харчами, речами першої необхідності та медикаментами.

АННА ХОХЛОВА НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ РОЗВИТКУ МЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ДЕПАРТАМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ХМР
Весь час ми отримували допомогу від міст-побратимів. Якщо казати про Польщу, то це міста Варшава, Познань, Люблін, Ченстахово. Вони постійно надавали нам підтримку. Як словом, так і ділом. Це була їжа, засоби гігієни. Це були і мішки для піску. Це була допомога адресна , яка буда спрямована на комунальні підприємства. Наприклад Водоканал вже неодноразово отримували допомогу від міста-побратима Познані.

Саме міста-побратими були поруч, коли Харкову було дуже важко. І як показали реалії: світлих людей добре видно в темні часи. І зараз друзі Харкова готові допомогти місту не лише з гуманітарних питань.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Наприклад, муніципалітет міста Тирана (Албанія) ухвалив рішення про те, що вони готові провести реконструкцію однієї зі зруйнованих рашистами шкіл Харкова. І вже зараз кожне місто-побратим, що вважає своїм обов’язком допомогти Харкову, робить все можливе, аби якомога швидше Харків зажив повноцінно, незважаючи на виклики війни. До 24 лютого Харків дружні відносини мав з 35 містами, що розкидані по всій планеті. Та війна якраз відкрила істину.

ЮЛІЯ ЗГУРСЬКА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ХМР
Ще на початку повномасштабного вторгнення були розірвані в односторонньому порядку побратимські зв’язки довготривалі з 5 російськими братами-побратимами. Тому, що просто неможливо допустити і навіть неможливо уявити, коли з одного міста-побратима такого як Бєлгород бомблять місто-побратим Харків. Тому міським головою, міською радою було ухвалене рішення що такі партнерські, побратимські зв’язки так звані потрібно розривати моментально. Звісно припинена будь-яка діяльність з цими містами , так само як діяльність з містом Мінськом. Але ми маємо чим пишатися. Навіть під час війни ми знайшли справжніх друзів, підписали офіційні угоди про побратимство і партнерство. Це місто Люблін, з яким вже довгі роки нас поєднує неофіційна дружба і в травні минулого року ми підписали офіційно на День Європи офіційн угоду про офіційне співробітництво з містом Люблін. І на День міста Харкова на День Незазежності України минулого року ми підписали Угоду про побратимство з містом Турку Фінляндія.

Зараз міста-побратими не лише допомагають Харкову всім необхідним, а й там у себе відчинили свої двері для харків’ян. Створюючи належні умови, щоб вимушені переселенці, які в свій час покинули свої рідні домівки і шукали прилисток в інших кранах, відчували захист і підтримку.

ЮЛІЯ ЗГУРСЬКА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ХМР
У наших містах побратимах зараз дуже багато українців і харків’ян. І за це величезна вдячність нашим містам партнерам і побратимам за те, що вони приймають українців, приймають харків’ян. Роблять з ними різні проекти, допомагають їм бути більш соціальними в тих чи інших державах. Тому що, звісно, дуже багато українців і харків’ян, які змушені були переїхати вони інколи навіть не були за кордоном. Тому їм надзвичайно складно. Але наскільки я знаю. Саме в наших містах побратимах харків’ян сприймають як своїх і дають їм всі можливості для розвитку, дітям дають можливості для освіти, для розвитку їхнього культурного сприйняття цього світу. Діти вивчають мови завдяки цьому перебуванню. Я абсолютно впевнена, що так, на жаль, люди були змушені переїхати тимчасово. Але треба використовувати цю можливість, для того, щоб по-перше бути амбасадорами Харкова, розказувати, яке у нас місто. І звісно пізнавати чужу, не чужу, а іншу культуру, пізнавати традиції, для того, щоб ми були більш єдиними у всьому світі.

ОСТАННІ НОВИНИ