Харків’яни вишили мапу області (відео)

10.02.2023 15:10   -
Харків'яни вишили мапу області (відео)

Харківські науковці взяли участь в загально-українському проекті “Наукою вишиваємо Україну” — 2 000 000 елементів вишивки, 7 км ниток різних кольорів! До проекту долучились молоді науковці кожного регіону і вишили мапу своєї області.
Мета символічна – об’єднати науковців у спільних прагненнях відродження та зміцнення України, розповіли учасники проекту. Днями харків’яни завершили свою роботу, яка тривала 2,5 місяців. Докладніше дивіться в сюжеті Харьковских известий.

У Харкові презентували вишиту на канві за національними, аутентичними традиціями мапу Харківщини. Вона стане частинкою загального полотна – мапи всієї України.

КСЕНІЯ МІНАКОВА КООРДИНАТОР ПРОЕКТУ “НАУКОЮ ВИШИВАЄМО УКРАЇНУ” В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Зараз збираються усі клаптики. Коли всі майстрині, зі всієї України це завершать, він збереться воєдино, з’єднається за допомогою кравчинь в єдине полотно розміром 3 на 5 метрів, і за задумкою нас, молодих вчених, буде висіти у Верховній Раді України мапою десь на стіні.

Процес вишивання Харківщини тривав два з половиною місяці. Одинадцять дівчат – молодих науковців харківських вищих навчальних закладів пристали до роботи.

ЄВГЕН СОКОЛ РЕКТОР НТУ “ХПІ” УЧАСНИК ПРОЕКТУ

Це дуже важливо, що цей проект започатковано молоддю, тому що, це – наше майбутнє. І вона дійсно об’єднує нашу Україну.

Кожний фрагмент мапи України виконується у кольорових комбінаціях та технологіях певного регіону нашої країни.

КСЕНІЯ МІНАКОВА КООРДИНАТОР ПРОЕКТУ “НАУКОЮ ВИШИВАЄМО УКРАЇНУ” В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Відшили той орнамент, який відображає саме ті візерунки, які історично притаманні Харківській області. Це неймовірні квіти, стеблини, маленьке листячко у вигляді таких ліній уздовж всієї нашої області. І ,мабудь, відзначають її долю , її шлях.

Переважають чорні та червоні кольори, що теж характеризує саме Харківщину.

АНАСТАСІЯ ЧЕЛОМБІТЬКО УЧАСТНИЦЯ ПРОЕКТУ “НАУКОЮ ВИШИВАЄМО УКРАЇНУ”

Цей орнамент нагадав мені вишиванку моєї прабабусі, я не знала своєї прабабусі, але бачила на фото її в подібній вишиванці, це були і маки, і такі квітчасті візерунки.

Учасниці розповідають, що так захопились роботою, що вишивали навіть під час відключень світла – з ліхтариками, чи взагалі зі свічками. І кожна дівчина своєю завзятістю надихала іншу. Тож ця вишиванка пронизана любов’ю і добром, справжнім українським духом.

А мета у такого творчого проекту символічна, кажуть учасники, – поєднати українську науку, освіту в єдиний орнамент, згуртувавати та спрямувати сили, ідеї, справи на відродження і зміцнення України.

ОСТАННІ НОВИНИ