Как передаётся коронавирус: важное уточнение

30.03.2020 12:37   -
Автор:
Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила оновлені данні щодо механізму передачі хвороби. Є два шляхи – повітряно-крапельний і контактний. В разі з першим, мова йде саме про краплі, наголошує головний санітарний лікар України.
 
Віктор Ляшко головний санітарний лікар України
 
Коронавірус, збудник хвороби, не передається аерогенним шляхом. Тобто він передається лише крапельками, краплі великого розміру, які одразу осідають на поверхні, і через ці поверхні, коли людина контактує руками, і потім торкається слизових, може потрапити до організму цієї людини, інфікувати її. Що характерно в цих оновленнях ВОЗ звертає увагу, що епідемічне значення, все ж таки, має і найбільше виділення відбувається у хворого, який має симптоми гострого респіраторного захворювання: температура, кашель, нежить, а також інші симптоми. В цей період ця людина найбільш небезпечна в епідемічному відношенні. 
 
Саме людина, яка чхає і кашляє, повинна одягати маску при контакті з іншими людьми, пояснює фахівець. І саме з цією людиною інші повинні бути на відстані півтора – два метри, або намагатись зовсім унеможливити контакт. Щоб виділення біологічного матерілу з органів дихання хворого не потрапили на слизові оболонки здорового. 
 
Віктор Ляшко головний санітарний лікар України
 
Питання передачі фекально-оральним шляхом ВОЗ не підтверджує і не надає цьому шляху передачі епідемічного значення, і говорить, що ми повинні спрямувати всі зусилля на запобігання виникнення хвороби саме через крапельний механізм передачі.
 
Суворе виконання всіх правил карантину стане запорукою подолання загрози поширення інфекції, підкреслив у своєму виступі  Віктор Ляшко, і вкотре наголосив, що стандартні методи профілактики є найдієвішими. Це дезінфекція рук і побутових поверхонь, використання захисних масок і рукавичок, дотримання дистанції між людьми, уникнення скупчень.