Качественная медпомощь – прерогатива местной власти – Минздрав

07.10.2019 11:51   -
Автор:
Медреформа не згортається, а продовжується, хоча і є велика кількість недопрацювань та помилок, які необхідно виправити – зазначають у профільному міністерстві. Натомість зауважують, що трансформація системи охорони здоров’я надалі відбуватиметься в тісній співпраці з обласними адміністраціями, бо саме влада на місцях має взяти на себе відповідальність, щоби медзаклади працювали належним чином, а населення було забезпечено якісною медичною допомогою.
 
В умовах децентралізації, саме від місцевої влади залежить якість і доступність медичної допомоги. Питання залучення кадрів, ремонт лікарень і комунікація головних лікарів з профільними експертами Департаментів охорони здоров’я має реалізовуватись на обласному рівні, а не рівні міністерства. Ми повинні продовжувати децентралізацію.  
 
І ще одне із питань, що потребує вирішення – це створення госпітальних округів. Наразі, ця ситуація на розгляді уряду. А тим часом обласні керманичі разом з профільним міністерством  планують розробити перелік медичних послуг, що мають недостатню забезпеченість у певному окрузі. 
 
Таке розмежування стосуватиметься усіх областей. Голови ОДА мають чітко планувати, які лікарні залишати основними та оснащувати їх обладнанням, а які стануть лікарнями медсестринського догляду, де, наприклад, після інтенсивної терапії чи операцій, за хворими буде здійснюватися належний догляд. 
 
Крім того, зазначають у профільному міністерстві, необхідно впровадити контроль якості надання меддопоги на первинному рівні, якого ще досі немає.