Электроэнергия, тепло, вода и канализация – в Харькове дорожают тарифы

14.06.2014 21:56   -
Автор:

З початку літа український уряд підготували для мешканців країни нові тарифи. Ціни на житлово-комунальні послуги встановила Національна комісія. Почали з електрики: ціну збільшили від десяти до сорока відсотків. В залежності від об"єму споживання. Саме настільки тепер українцям доведеться платити більше за світло.

Василь Без'язичний начальник територіального підрозділу НКРЕ у Харківській області

Если до 150 кВт электроенергии население потребляло, раньше платили за 1 кВт 28,02 копейки, то сейчас 30,

Це здорожчання для тих, хто споживає небагато електроенергії – незначне, каже Василь Без'язичний. Переважно його відчують лише ті, хто витрачає більше восьмиста кіловат на місяць. Вони платитимуть гривню і тридцять чотири копійки за кіловат. Це вдвічі більше, ніж раніше.

Василь Без'язичний начальник територіального підрозділу НКРЕ у Харківській області

Это давно уже разговор шел, что необходимо по несколько копеек незначительно подымать каждый квартал или каждый месяц. Но, к сожалению, у нас принятие решения этого затягивалось, вовремя не было принято.

 Та це не єдине зростання, яке очікує українців. З першого липня у Харкові збільшаться тарифи на гарячу воду, а з першого серпня – на тепло.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

Мы берем кредиты в Международном валютном фонде. И вы об этом знаете. Их жесткие требования, международного валютного фонда, чтобы себестоимость продукции, которое получает население оплачивалось 100процетно население. Поэтому национальная комиссия по регулированию цен и тарифов с 1 июля 2014 года вводит в эксплуатацию по теплоснабжающим организациям новый тариф. К этому исполнительные органы власти города Харькова отношения не имеют.

Серед причин подорожчання, у Нацкоміссії називають підвищення вартості електроенергії, води, каналізації та покупного тепла. Зросла, на їх думку, і мінімальна заробітна платня. Та найголовніше – нині діючі тарифи вже давно застарілі і не відповідають економічним затратам підприємств, що надають послуги населенню.

Тетяна Гаврилюк заступник генерального директора з економічних питань КП "Харківські теплові мережі"

С 2011 года, уточняю, действовали тарифы, рассчитанные в 2008 году, то есть по ценам 2008-го года, кроме топливной составляющей, которая была пересмотрена, но при этом 17 процентов увеличения стоимости газа тарифы не покрывали.

Отже, гаряча вода подорожчає вже з першого липня і обходитиметься городянам у 23 гривні за один кубометр – це буде на 68 відсотків більше ніж раніше. Це для тих, у кого рушникосушильники підключені до систем гарячого водопостачання. 21 гривню за кубометр сплачуватимуть ті, хто рушникосушіильників не мають. Ціна підскочить на 56 відсотків. Раніше для всіх тариф був однаковий і становив майже 14 гривень. Важливо те, що зараз у суму входить вартість холодної води, яка підігріватиметься. Ціна на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання зміниться з першого серпня. Тоді за ГІГАКАЛОРІЮ доведеться платити замість 243 гривень – 302. Подорожчання складе 24 відсотки.

За послугу централізованого опалення городяни платитимуть 374 гривні за ГІГАКАЛОРІЮ. Вартість зросте на 23 відсотки. Цей тариф діятиме для тих, хто має прилади обліку теплової єнергії в своїх квартирах. В цю суму також врахована вартість повірок лічильників, які проводить КП «ВОДА» раз на чотири роки. Раніше за цю послугу городяни платили окремо.

Розрахунки для тих, хто будинкових приладів обліку теплової енергії не мають, будуть дещо інші. Тариф становитиме за один квадратний метр – майже 10 гривень. Послуга подорожчає на 27 відсотків.

До того ж цей тариф, розповідають у КП «Харківські теплові мережі», зміниться з двуставкового на сезонний.

Тетяна Гаврилюк заступник генерального директора КП "Харківські теплові мережі" з економічних питань

Население в отопительный период платило 6,42 за один квадратный метр, в межотопительный 1,13. Сейчас нацкомиссия установила предприятию сезонный тариф. То есть население будет оплачивать 9,58 в отопительный период. Скажу сразу, что тарифы на отопление, согласно 650 постановления нацкомиссии, вводится с 1-го июля, то есть с первого июля вводится тариф 9,58, но начисления будут производиться с начала отопительного сезона.

У КП «Харківські теплові мережі» прогнузують: після зростання тарифів їм вдасться вийти на рівень сомоокупності. Для того, щоб ситуація налагодилася і у Харківводоканалі, тарифи ростимуть і на воду та каналізацію. Втім точних дат поки не кажуть, проте вже є приблизна інформація – на скільки можуть подорожчати ці послуги.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

Что касается водоканала, то расценки еще изучаются. Но есть уже комментарий в средствах массовой информации члена комиссии Григорьева, что в самое ближайшее время новые тарифы будут введены в действие. И приблизительно назвал: до 78 на холодную воду, 105 процентов, в зависимости от региона, на канализацию.