Інсулінозалежні харків`яни не можуть придбати препарат безкоштовно

03.07.2020 15:00   -
Автор:
Ця проблема виникла не вперше, це пов’язано з державним фінансуванням. І ми додаємо кошти до державного фінансування у тому випадку, якщо вони є у місцевому бюджеті. Те, що держава, даючи відповідь людям, які до неї звертаються, стосовно інсулінів і інших ліків для людей з захворюваннями, переводить ці питання на місцеве самоврядування – це не правильно. Це лукавство з боку держави.
 
Віцемер зазначила, що на разі держава профінансувала вартість інсуліну лише на 42 % від потреби. 8% мерія покриває з місцевого бюджету. При цьому місто за рахунок своїх ресурсів повністю на 100% забезпечує інсуліном дітей. Світлана Горбунова-Рубан говорить, якщо порахувати  потреби лише харків’ян, які страждають від невиліковних орфанних захворювань, то для того, щоб покрити їх, недостатньо всього місцевого бюджету.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я 
 
Тому у нас виникла така ситуація, коли ми розпорушуємо свої можливості  щодо спів фінансування потреб цих людей між усіма. Ми трошки даємо на гемофілію, трошки на фінілкетанурію. Така ж ситуація і з інсуліном. Держава повинна фінансувати всіх хворих, невиліковних, які потребують ліки все своє життя. Це не може бути обов’язком місцевого самоврядування. НСЗУ брало на себе обов’язки фінансувати інсулін з 1 квітня, але вони ці обов’язки не виконали, і ще багато іншого не виконали. Тому тут є велика проблема в самій політиці держави, яка стосуєть в самій гуманітарній політиці, стосується забезпечення життєдіяльності громадян і її розуміння можливостей місцевого самоврядування.
 
Заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я говорить, що ситуація з інсуліном може покращитись у жовтні.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я 
 
Є ймовірнісьть, ми дуже цього чекаємо. Тому що НСЗУ нам обіцяла з 1 жовтня повністю взяти на себе фінансування цих препаратів.