Институт литературы умирает? Больше 50% украинцев за год не прочли ни одной книги

09.01.2020 13:34   -
Автор:
Понад 50% українців зовсім не читають книг. Про це свідчать дані соціологічного дослідження компанії Research & Branding Group. Всього опитали більше 1800 українців віком від 18 років. Дослідження показує, що регулярно беруть в руки книжки 43% українців, а схильність до читання залежить від статі, віку та рівня освіти. 
 
Дані соціологічного опитування Research & Branding Group
 
Серед жінок читачів книг можна зустріти дещо частіше, ніж серед чоловіків (відповідно, 47% проти 38%). У віковому плані читачами книг найчастіше є молодь від 18-ти до 30-ти років (51%), а найменше – особи передпенсійного та пенсійного віку (39%). Нарешті, серед осіб, які мають вищу освіту, питома вага читачів книг помітно вища, ніж серед тих, хто має середню або неповну середню освіту (відповідно, 56% проти 30%). 
 
Дослідження показують, що три з чотирьох опитаних читають книги з частотою від «практично кожен день» до «кілька разів на місяць». Регулярність читання залежить і від регіону проживання. 
 
Дані соціологічного опитування Research & Branding Group
 
Серед жителів Центру і Півдня України особи, які читають книги «практично кожен день» зустрічаються значимо частіше, ніж серед жителів Сходу (відповідно, 18% і 20% проти 7%).
 
До нечитаючого населення себе відносить й міністр економіки Тимофій Милованов. Минулоріч урядовець оприлюднив статтю, де розкритикував навчання за допомогою книжок. Милованов зазначив, що сучасна людина вчиться через практику і творчість. За словами міністра, ніхто сьогодні не сідає читати книжку, щоб вирішити якусь проблему. Люди більше покладаються на дискусії та пошукові системи. 
 
Тимофій Милованов міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
 
Мені читати книжки нудно. Цей текст для тих, хто книжки не читає. Я один із вас. Я науковець. Я постійно навчаюсь. Я створюю нові наукові статті і освітні курси. Я розвиваю бізнес. Я вважаю освіту найважливішою метою для кожної людини. Але я книжок не читаю і іншим не раджу. Книжки – це развлєкуха, а не освіта. Сьогодні мені подобається інша развлєкуха – серіали та кіно, подорожі та ресторани. А також танці та клуби. Так, інколи я читаю книжки, але тільки для развлєкухи. Серйозні книжки. Для фану. 
 
Та не зважаючи на заклики міністра та сучасні тенденції, середньостатистичний читач України прочитує за рік приблизно 9 книг. Це перевищує аналогічний показник 2017 року – близько 7 книг. Міністр культури Володимир Бородянський вважає, аби вирішти проблему нечитаючої нації, необхідно популяризувати бібліотеки за займатися просуванням книжок серед молоді.