«Я там плакав», – спогади харків’ян, будинки яких розбомбили рашисти (відео)

12.12.2023 19:18   -

Це один зі студентських гуртожитків Харкова, що прийняв внутрішньо переміщених осіб. Тут переселенці з Луганщини, Донеччини, Харківщини та самого Харкова. Серед поселенців і Дар’я Шевченко з дітьми. Родина з Північної Салтівки. Тут в гуртожитку, каже, мешкають вже практично рік.

ДАР’Я ШЕВЧЕНКО (МІКРОРАЙОН ПІВНІЧНА САЛТІВКА)
Гуманитарной помощью помогают и в принципе все делается для того, чтобы было нам комфортно жить здесь. Наш дом разрушен на Северной Салтовке. Прямое попадание. В принципе там ничего не осталось.

Щоб і діти Дар’ї й інших ВПО, які вимушено поїхали зі своїх домів через війну, могли максимально відволіктись, з ними працюють психологи.

ОЛЬГА ХРИСТОВА ПСИХОЛОГ, ПРЕДСТАВНИК ГО «ПРОЛІСКА»
Ми кожного тижня приходимо до цих діточок і з ними робимо різні вправи. Це у нас і рухливі заняття бувають. І ось такі творчі, як сьогодні. Зараз у нас тема зима. Це дуже важливо, тому що дітки, вони зараз всі находяться на навчанні в ZOOM і їм недостатньо спілкування. Коли вини приходять до нас, вони спілкуються, вони малюють, вони роблять якійсь вироби. І це дуже на їх психологічний стан гарно впливає.

ХРИСТИНА (КУП’ЯНСЬКИЙ РАЙОН)
Я сьогодні зліпила ось такого сніговика з пластиліну і такий подарочок тоже з пластиліну. Напевне в себе в кімнаті на столі поставлю.

СОФІЯ (МІКРОРАЙОН ПІВНІЧНА САЛТІВКА)
Это снеговик Вася. Я не очень старалась, но получилось как-то так. Хотелось бы, чтобы побыстрее закончилась война. А так ничего особо.

Дорослі внутрішньо перемішені українці теж не сидять без діла. І теж долучаються до рукоділля. Сьогодні створюють новорічні прикраси. Хоча у всіх думка одна – бажання повернутись додому. Саме про наболіле і поговорили з міським головою Ігорем Тереховим, який приїхав, аби вислухати гострі проблеми людей. Більшість залишились без даху над головою.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙОВИЧ (МІКРОРАЙОН ПІВНІЧНА САЛТІВКА)
Ждем улучшений, что ж делать. Но не знаю как наш дом там. Мы с женой давно там не были. Ну как туда ходить. Все завалено. Я мужик, и то я раз плакал в Чернобыле, когда не довезли товарища до Киева, умер. Я так вообще, как мужики…. А там плакал. Потому каким трудом нам эта квартира досталась, жена так вообще, в том году, падала на взрыв. Все, ничего нет. Ей 75 , мне 73 в общежитие жить. В таком возрасте уже тяжеловато. А тут, ну как, условия хорошие, нормально. И кровати, и мебель … Но не дома!

Для того, аби люди якомога швидше повернулись додому, каже мер Харкова, у місті робота з відбудови розбомблених будинків буде продовжена. Так у планах на наступний рік відбудувати ще понад півтори сотні житлових багатоповерхівок. Поки, наголосив Ігор Терехов, роблять все, що в силах і на що вистачає фінансування.

ОСТАННІ НОВИНИ