Електрошокер замість зброї. Кабмін пропонує дозволити використання нелетальної зброї для поліцейських

12.11.2020 10:22   -
Автор:
Окрім зброї поліцейські будуть використовувати і електрошокери. Відповідний законопроект вже підготували у Кабміні до розгляду в Верховній Раді. Та взагалі електрошокери правоохоронці можуть використовувати і зараз, але лише у випадку захисту від нападу. Тому в законопроекті прописали більш розширені повноваження для поліцейських. 
 
Роман Чумак юрист 
 
Пропонується розширити такі підстави та запропонувати використання цього засобу ще й для затримання відповідної особи. Законодавством визначена навіть інструкція по застосуванню таких спеціальних засобів. Визначено, в які місця поліцейський має право  використовувати, тобто в які місця він має стріляти відповідним пристроєм до людини, тобто не можна в голову стріляти, ну і так далі. Тобто це все чітко визначено, як використовувати цей засіб.
 
Наразі правоохоронці не застосовують електрошокери, навіть у разі нападу на них, через відсутність таких приладів. Проте в МВС заявили, що вже закупили ці пристрої. Юрист каже: Україна придбала електрошокери, а весь світ навпаки почав від них відмовлятися. Все через те, що удар струмом може бути смертельними для людей з серцево-судинними захворюваннями. І при затриманні, наприклад, коли людина втікає, неможливо визначити, є в порушника цей недуг чи ні.  
 
Роман Чумак юрист 
 
На сьогоднішній момент науково не доведено, що використання цього пристрою є безпосередньою причиною для, наприклад, смерті таких осіб щодо яких було використання, тобто немає прямого звязку між використанням пристрою та смертю затриманої особи. Хоча виробники таких пристроїв стверджують, що він є безпечним для життя та здоров'я людей, яких затримують.