Електронні лікарняні замість паперових. В чому переваги такої системи?

10.07.2020 12:03   -
Автор:
Паперові лікарняні скоро відійдуть у минуле, обіцяють в Міністерстві охорони здоров"я. На зміну ним прийдуть листки тимчасові непрацездатності електронні. А значить менше паперу, менше тяганини та часу з їх офомлення як для лікарів, так і для пацієнтів. Запрацювати така система мала б ще з 1-го липня, таки терміни визначались раніше, але епідемія коронавірусу внесла свої корективи. Тож тільки тепер систему електронних лікарняних запускають в дію і поки що у тестовому режимі. 
 
Ярослав Кучер заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку
 
Наші партнери з Пенсійного фонду розробили спеціальний вебфнтерфейс на сайті Пенсійного фонду де лікар зі свого медичного закладу за допомогою цифрового електронного підпису в спеціальній формі може вносити інформацію про пацієнта щодо його тимчасової непрацездатності. Далі в автоматичному режимі всім відповідним служба ця інформація буде надаватися з бази Пенсійного фонду. В чому тут перевана. Воно вже розроблено. І це вже зараз може запустити електронні лікарняні, які ми ми плануємо до кінця літа. 
 
Така схема роботи – це тільки попередній етап, аби не гаяти дорогоцінного часу, зазначає Кучер. Фахівці поки напрацьовуватимуть нормативну документацію і прийматимуть зауваження лікарів, які перші випробуватимуть таку спрощену схему. Паралельно розроблятиметься проект другої цільової моделі е-лікарняних, яка буде впроваджена в системі eHealth і почне роботу на початку 2021 року
 
Ярослав Кучер заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку
 
В незалежності від того яку систему використовує медзаклад лікар зможе виписувати електронний лікарняний з мінімальною кількістю дій з свого боку, бо вся інформація знаходиться в центральному компоненті. І вона так само далі буде оновлюватися і з Пенсійного фонду, і всімв відповідними огранами, які потребують цих лікарняних. Це суттєво знизить навантаження на лікарів і можливі корупційні ризики, які ми знаємо, на жаль, існують.
 
Наразі в розробці знаходиться і медичний висновок про народження дитини в рамках проекту "Є-Малятко" він також буде створватися лікарем на підставі данних через кабінет системи eHealth і він теж у першій черзі на реалізацію.