Економіка України відходить від коронавірусної кризи – Нацбанк

04.08.2020 14:38   -
Автор:
Економіка України відходить від коронавірусної кризи. Нацбанк прогнозує, що найбільш постраждалі під час карантину галузі такі, як торгівля та транспорт ще тривалий час не повернуться до докризового рівня. Втім, їхнє відновлення розпочнеться вже в ІІІ кварталі поточного року. 
 
Найгірший період для економіки вже позаду. Пом’якшення карантинних обмежень сприяє пожвавленню ділової активності. Досить м’яка монетарна та фіскальна політика підтримають економічне зростання в наступні роки. Втім, темпи відновлення будуть стримуватися все ще пригніченим споживчим та інвестиційним попитом, зокрема через високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу. 
 
Нацбанк у своєму звіті зазначає, що за час карантину рівень безробіття в Україні зріс, а зростання зарплат практично призупинилося. 
 
Рівень безробіття знижуватиметься поступово – бізнес буде обережним у розширенні штатів через ризик другої хвилі поширення вірусу. Водночас зростання реальних зарплат відновиться вже у наступному році. 
 
Також регулятор прогнозує, що через відновлення економіки протягом наступних років прискориться інфляція. Цогоріч вона ще залишиться на прогнозованому рівні у 5%.
 
Вагомим проінфляційним фактором стане зростання реальних доходів населення. Базова інфляція прискориться до 4% разом із відновленням економічної діяльності. З огляду на світові тренди також зростатимуть ціни на енергоносії. Інфляцію стримуватиме поступовий перехід монетарних умов від стимулюючих до нейтральних. У 2021 році облікова ставка Національного банку, яка сьогодні перебуває на рекордно низькому рівні у 6%, ймовірно дещо підвищиться у відповідь на зростання інфляційного тиску через відновлення споживчого та інвестиційного попиту. 
 
У Нацбанку також зазначили, що протягом наступних років знижуватимуться відсоткові ставки за кредитами та депозитами.