Достижения и планы Украины в сфере экономики – министр Тимофей Милованов

27.01.2020 14:16   -
Автор:
Першим, анонсованим фактором розвитку економіки міністр назвав пакет привабливих умов для інвесторів. За його словами, ця новація торкнеться як українських, так і іноземних інвесторів. У планах Уряду, вкладникам від ста мільйонів доларів надати персональних опікунів від Кабінету міністрів України. 
 
Тимофій Милованов міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
 
Інвестори будуть мати можливість підписати окрему угоду з урядом України, в якій будуть обговорені пільги, умови, та зобов’язання від уряду та інвестора. Наприклад, якщо потрібно, уряд може побудувати станцію Укрзалізниці чи гарантувати підключення до енергетичної інфраструктури. Наступне, для учасників приватизації підприємств від 10 мільйонів долларів – 5-річні податкові канікули на податок на прибуток. Також, швидке повернення інвестицій в модернізацію: від 2 до 5 років, замість 10 і 12. І нарешті новий міжнародний арбітраж для інвесторів для вирішення суперечок.
 
Наступне. Затвердження на робочому рівні програми з МВФ. Досягнення попередньої домовленості про нову трирічну програму розширення фінансування. Загальна сума складе п’ять з половиною мільярдів доларів. Також, не менш важливою є макроекономічна стабільність.
 
Тимофій Милованов міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
 
4,1 % – інфляція (5-річний мінімум); 25,3 мільярда доларів – золотовалютні резерви (7-річний максимум); держборг зменшився до 52% – порівняно з 80% у 2016 році; економічне зростання України у 2019-му: 3,6 – 4,2% – порівняно із середнім рівнем у 2,5% у світі.
 
Незважаючи на нові інвестиції, певну стабільність та реформи у сфері економіки України, міністр зазначив, одна з основних проблем – маленькі інвестицій саме у розвиток та відсутність модернізації. Також, за його словами, основний вектор розвитку – відновлення кредитування. Створення нових можливостей для малого бізнесу. Перший крок вже зроблено –  програму дешевих кредитів для бізнесу запровадять вже у лютому цього року.