Дорожные конфликты

07.08.2012 11:34   -
Автор:

Січень дві тисячі одинадцятого, Одеса. Працівник Державтоінспекції у грубій формі відмовився спілкуватись із водієм державною мовою.

– Суть скоєного правопорушення. -Что? -Суть скоєного правопорушення, будь-ласка! -Или по русски,или по-украински? – Українською мовою, державною. – Не понимаю телячу мову.

Березень того ж року. Тільки Харків. Дорожній інспектор з биткою погрожував водієві.

– Скажи мне, ты любишь за ГАИшниками охотиться, говорят там пацаны? – Я, за ГАИшниками охотиться??? – Да. – Зачем мне это надо? – Зачем тебе это надо я не знаю, сейчас я тебе зеркала пооббиваю, потом узнаешь.

Дорожніх інспекторів, які показані у цих відеороликах, звільнено з роботи. А самі кадри облетіли весь Інтернет. Популярність конфлікту між ДАІвцями та водіями з кожним днем зростає. Здебільшого через впевненість людей за кермом у своїй правоті.

Олег ,водій:

– Они же служащие, они ж на робочем месте, они ж не на прогулке с девушкой в парке, я думаю можно их снимать.

Микола, водій:

– Я в своей машине могу делать все, что угодно, я считаю. Даже по закону сказали, что их снимать можно.

Наче і можна. І наче за законом. Але чергова відео зйомка знов стала причиною сперечань. Заступник начальника Управління ДАІ МВС України у відповідь на запит одного з громадян заявив, у разі зйомки інспекторів на відео, водіїв будуть штрафувати, або заарештовувати на п’ятнадцять діб.

Олег Михайлов, юрист:

– Если речь идет о съемке стандартной видеокамерой, не спецсредством для оперативно-розыскной деятельности, которыми пользуются сотрудники правоохранительных органов, или видеорегистратором, то конечно в этом случае водитель никаким нормативно-правовым документом на сегодняшний момент, действующим в Украине, не ограничен в съемке ни себя, ни дорожной обстановки, не иных лиц, в числе которых может быть и сотрудник правоохранительного органа такого как государственная дорожная инспекция.

Цю відповідність закону, згодом в ефірі одного з телеканалів заступник начальника Управління ДАІ України Володимир Резніков сам і підтвердив. Пояснивши, що знімати не можна лише у випадку оперативно-розшукової діяльності. Крім того, відезйомкою не можна дорожнім інспекторам заважати працювати. А якщо ДАІвець попросить журналіста заретушувати його обличчя, той зобов’язаний це зробити.

Олег Михайлов ,юрист:

– Позиция сотрудников ГАИ, которые недовольны, что происходит видеосъемка их деятельности, говорят о том, что нарушается конституционный принцип, что никто не может снимать их личную и семейную жизнь. Однако их работа является публичной, мало того является деятельностью, которая регулируется законом о милиции, где их деятельность является гласной.

Та от все одно доказом у суді, зйомка з відеореєстратору не стане, – каже Олег Михайлов, але громадськість сколихне. Власне водії почали використовувати технічні пристрої саме для того, щоб довести свою правоту та показати корупцію на дорогах. І за останній час,- відмічають водії, ситуація на дорогах змінилась, на краще. Чи пов’язано це із відеореєстраторами, не беруться стверджувати.

Катерина, водій:

– У меня видеорегистратора нет. Но откровенно скажу, в январе месяце на меня был составлен протокол, потому что я нарушила рядность, абсолютно нормально, никто ничего не требовал.

Михайло водій

– Нет у меня видеорегистратора, он мне не требуется. Сотрудники в принципе ведут себя вежливо.

Працівники ж ДАІ, кажуть юристи, так само можуть знімати і водіїв. Але тільки під час своєї роботи і НЕ прихованою камерою.

Євгенія Кутнова, Олег Синицький. «Харьковские Известия».