Доллар пошел вверх: чего ждать украинцам?

31.07.2018 12:23   -
Автор:
Курс долару в Україні виріс майже на 50 копійок. Тепер купити американську валюту можна за двадцять сім тридцять, а продати по двадцять шість шісдесят. За словами експертів, такий скачок обумовлений погіршенням ситуації на міжбанківському валютному ринку.
 
Андрій Шевчишин аналітик 
 
Знизилася виручка експортерів, знизилися ціни на агротовари, а також на продукцію гірничо-металургійного комплексу. Також ЄС ввів імпортні квоти на металопродукцію, під які потрапила і Україна. До того ж іноземці продали українських держоблігацій на 40 мільйонів гривень. Через зміни структури на зовнішніх ринках різко впала пропозиція, а попит залишився на колишньому рівні. 
 
Але, наголошують у НБУ, підвищення курсу було цілком плановим та очікуваним. 
 
Богдан Данилишин голова ради Національного банку України
 
У липні офіційний обмінний курс гривні щодо долара США знецінився майже на 50 копійок. Це породило хвилю публікацій і репортажів на цю тему, що знаходить відлуння в розмовах пересічних громадян. При цьому рідко згадують про те, що ще в двадцятих числах січня поточного року курс сягав майже 29 гривень за долар США, і в наступні кілька місяців курс зміцнився більш, ніж на дві з половиною гривні, після чого стабілізувався. Такі розміри коливань фіксувалися і в минулому році.
 
При цьому, за прогнозами аналітиків, вже до кінця року долар коштуватиме 30 гривень. Тим часом в НБУ радять не поспішати з висновками, наголошують передумов для обвалу гривні немає.
 
Василь Фурман член наглядової ради Національного банку України  
 
Нічого надзвичайного не відбувається. Курс гривні має сезонний характер: в окремі періоди зміцнюється, в окремі періоди послаблюється.  Людям, на мій погляд як експерта, не треба бігти купувати долар і знімати кошти з депозитів, тому що прибутковість гривні набагато вища.