Для чого в Харкові обрізають дерева (відео)

01.04.2023 14:14   -


Щороку, як тільки дерева засинають, у Харкові озеленювачі стають до робіт з їх впорядкування. Цьогоріч омолодження пройшли чи не всі дерева у сквері «Стрілка». Картина трохи насторожує, але наголосили у СКП «Харківзеленбуд», це зробили на користь зеленим насадженням. Оскільки, обрізання гілок проводиться виключно на старих деревах, які втратили здатність до росту.

ОЛЕКСІЙ КОМЯКОВ ПРЕС-СЕКРЕТАР СКП «ХАРКІВЗЕЛЕНБУД»
Робота з деревами у нас проходить з 15 жовтня по 15 квітня. Щорічно. Коли циркуляція соку в дереві зупиняється з погодними умовами. Якщо говорити про те, чому у нас сьогодні йде омолоджування і чому так визначила комісія і в якому віці це робити, це дійсно залежить від того як себе почуває дерево. Після робіт з омолодження у дерева запускається процес регенерації і в тому місці, де були спиляні старі гілки починають проростати нові і завдяки цьому дерево заново починає жити. Тобто, стовбур залишається обов’язково. Залишають деякі великі гілки, але процес регенерації запускається і дерево починає жити заново.

Роботи з омолодження у Харкові проводять вже декілька років поспіль. І там, де таку «операцію» вже в свій час проводили, вже є результат. Наприклад, зелені насадження на Клочківському узвозі, що в свій час насторожували харків’ян після омолодження, вже радують око.


Всі роботи, наголосили в профільному підприємстві, виконують виключно згідно вердикту спеціалістів, які і перевіряють зелені насадження на вік, захворювання та аварійність. Ніхто не обрізає і не зрізає здорове дерево, підкреслили в «Харкізеленбуді». Зеленому фонду Харкова, навпаки, подовжують вік.

ОЛЕКСІЙ КОМЯКОВ ПРЕС-СЕКРЕТАР СКП «ХАРКІВЗЕЛЕНБУД»
На сьогоднішній день є 3 види обрізання дерев: омолодження, коронування та санітарне обрізання. Перед тим, як щось робити з деревом обов’язково в парках, скверах, або всіх зелених зонах, які знаходяться на балансі підприємства проходить, по-перше, огляд комісія – проводить огляд всіх дерев. І після заключення цієї комісії вже визначається, що конкретно потрібно робити з цим деревом. Або його треба кронувати, або омолодити, або ж потрібна санітарна обрізка. У кожного з цих норм обрізок є свої норми, правові , що записані в законодавстві по ст. 105 КМУ там розписано всі нормативи, за якими потрібно робити ту чи іншу роботу.

ОСТАННІ НОВИНИ