Діти в евакуації: як зберегти в нормі їх емоційний стан (відео)

04.03.2023 16:47   -

Вже рік триває війна. Залишилась родина в Харкові чи евакуювалась, в будь якому разі, війна – це стресс і для дорослих і для малечі. Діти також втратили стабільність і звичний спокійний ритм життя.

Виїхав з рідного дому, малеча вимушена була залишити улюблені іграшки, друзів. І дуже важливо, говорить психолог, щоб батьки в цій ситуації залишались в емоційній рівновазі.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
А якщо немає змоги залишатись у ріановазі, то треба казати правду дитині, що з вами відбувається . Бо дитина може сприймати це, як вона винна в тому, що мама плаче, що дитина винна в тому, що сім’я переїжає. Будь ласка, кажіть правду.

Звісно ж, зауважує психологиня, доросла дитина може сама дізнатись через інтернет, що коїться навкруги, і зробити свої висновки. Але батьки просто повинні говорити зі своїми дітьми про ситуацію. Це збереже довіру.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Звичайно не вдавайтесь в подробиці, скільки вбито людей, про катування та насилля, але кажіть правду своїми словами . І можливо, це кращий час просто поговорити зі своєю дитиною про цінності, безпеку, життя, смерть. Можливо це є та нагода, коли можна відверто розмовляти зі своєю дитиною. якщо дитині 3-5 рочків, важливо малювати, читати казки. Так ви встановлюєте емоційний контакт.

Психолог радить батькам відбудувати стабільність в родині, наскільки це можливо. Для цього просто достатньо розповідати дитині про свої буденні справи.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Наприклад, зараз ми будемо обідати. Зараз ми будемо читати книжку чи малювати . Зараз ми підемо на прогулянку. І це відновлює стабільність у дитини . Будь ласка, не залякуйте свою дитину. Не кажіть, що внас більше немає дому,не залякуйте і не ізолюйте свою дитину, дозволяйте їй спілкуватись з однолітками.

Тож головне, каже психолог, обговорювати ситуацію, але не залякувати дитину, піднімаючи її тривожність. Намагатись створити стабільність хоча б у побуті, і давати малечі більш емоційного контакту.

ОСТАННІ НОВИНИ