Даже при незначительном похолодание на улице можно получить обморожения

20.11.2014 17:19   -
Автор:

Анжела Сушко кореспондент

На вулиці ще не має сильних морозів, натомість до Харківського опікового центру вже звернулись перші постраждалі від холоднечі. Двох чоловіків, безхатченків, що були не притомні, щвидка допраила сюди прямо з вулиці.

Зараз обидва знаходяться в реанімаційному відділені. Окрім холодової травми медики виявили в них ще й інші захворювання і вони проходять обстеження та лікування. Їх стан здоров"я стабільний. Тож медики попереджають погода, коли навіть 0 градусів, така ж небезпечна, як і в мінус 20. Адже і при такій температурі, особливо при високій вологості повітря та сильному вітрі, можливо отримати холодову травму, при якій може постраждати весь організм.

Григорій Олійник завідувач кафедри комбустіології Харківської медичної академії післядипломної освіти

Она может быть лёгкой формы по типу озноба, даже диуреза, так называемого.  И более тяжёлая форма холодовой травмы, которая сопровождается нарушением дыхания, сердечно-сосудистой деятельности, т.е. когда мы уже можем получить тяжёлые нарушения функций внутренних органов.

Тож кажуть медики, за першими ознаками обморожень, як то поблідніння, поколювання у кінцівках, оніміння, радять, одразу звертатится до фахівців. А в період, коли починає навіть незначно холодати – не нехтувати елементарними правилами особистої безпеки. Кажуть все просто – не вживати алкоголь, як то кажуть, для зігріву, адже спиртне лише створює ілюзію тепла, уникати довготривалого перебування на вулиці та тепло вдягатися.

Григорій Олійник завідувач кафедри комбустіології Харківської медичної академії післядипломної освіти

Выходя на улицу необходимо обязательно позавтракать – это первое. Люди пожилого возраста могут даже принять те же препараты разжижающие кровь. Необходимо продумать на более низкие температуры это и обувь, и одежда, она должна быть более свободной, не обтягивать тело.

Синоптики теж застерігають і радять вдягатися тепліше. Констатують найближчим часом холодатиме. Вже у вихідні мороз міцнішатиме.

Євгенія Ляшенко завідувач сектору метеопрогнозів ХРЦГМ

Завтра у нас сохраняется погода без осадков с температурой в городе ночью 2-4 мороза, а днём 1-3 тепла. Но уже к воскресенью будет холодать, погода без осадков и температура ночная у нас будет уже 5-10 мороза, днём -3 +2. Т.е. как бы идёт похолодание.

Після доволі теплої осінньої погоди приходить зима, і як зізнаються харків"яни вони вже на поготові зустрічати найлютіші морози.

Людмила

 Готовимся как все, да уже ожидаем, говорят, что будет холодно. Мы конечно все готовимся. Чтобы у всех в семье и шапочки, и перчаточки и где кому может что нужно.

Тетяна

Всё купили, что необходимо, пуховики, ботинки, шапки, шарфы, всё как положено. – Но зиму хочется или ещё тепла? – Хочется тепла.

 А тепла як такого синоптики вже не обіцяють. В середині наступного тижня очікують мінус 12 вночі і до 8-ми морозу вдень. А от опадів, за їх прогнозами, до кінця місяця поки не передбачається.

Євгенія Ляшенко завідувач сектору метеопрогнозів ХРЦГМ

Могу сказать, что ближайшие дней 10 осадков опять же не предвидится. Если они и будут, то не раньше, чем 3-4 декабря.