Даже пожизненное заключение – таким может быть в Украине наказание за подделку лекарств

29.11.2019 12:54   -
Автор:
В Україні посилили покарання за порушення, що стосуються фальсифікації ліків. Відтепер ті, хто виробляють такі, транспортують, купують, зберігають або пересилають з наміром збуту, можуть бути позбавлені волі на строк від 5 до 8 років. Якщо ж таке вчинили поворно або за попередньою змовою групою осіб – то від 8-ми до 10 років. А от якщо дії шахраїв привели до смерті людини або інших тяжких наслідків, покарання передбачає ув'язнення на 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Президент України підписав закон щодо посилення кримінальної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів. Протидія виробництву та обігу фальсифікованих лікарських засобів має стати предметом постійної уваги з боку державних органів України, оскільки підробка ліків загрожує внутрішній безпеці країни. 
 
Новий закон також посилює відповідальність осіб, чия діяльність пов’язана з обігом ліків. Розповсюдження завідомо підробок, шляхом зловживання своїм службовим становищем, чи за допомогою інформаційних мереж, зокрема інтернету – карається позбавленням волі на 8-10 років з позбавленням права обіймати певні посади з конфіскацією майна. Міра вимушена, зазначають урядовці, але необхідна з метою захисту українців від тіньових ділків, які нахабно наживаються на здоров'ї. Cаме тому в Україні і дали старт масштабній боротьбі з підробленими ліками. Зокрема тепер на упаковках медикаментів ще й будуть наносити маркування, за яким можна буде перевірити їх оригінальність, просканувавши спеціальний код через мобільний додаток.