Чи є варіанти відміни чи перенесення місцевих виборів

04.09.2020 14:16   -
Автор:
На порозі місцеві вибори, які, на думку експертів, сильно змінять устрій країни. Мова про децентралізацію. За словами фахівців, розмови про їх НЕ проведення немає. Але є варіант перенесення строків. Закон дає тільки дві можливості скасування виборчого процесу  – введення військового стану або надзвичайної ситуації.
 
Олег Михайлов голова адвокатського об'єднання 
 
Что касается военного положения, комментировать тут нечего, что касается чрезвычайной ситуации, к сожалению, комментировать есть что. С точки зрения юриспруденции, у нас на сегодняшний момент  особая ситуация в стране, потому что огромное количество нормативных документов и решений высшего исполнительного органа – кабинета министров принято для того, чтобы бороться с пандемией.
 
Тобто, пояснює Олег Михайлов, у зв'явку з тим, що Україна останні вісім днів показує високий показник захворюваності – ситуація з перенесенням виборів на інший строк можлива. Але з точки зору права, таке рішення не може прийняти а ні кабмін, а ні гарант конституції. 
 
Олег Михайлов голова адвокатського об'єднання 
 
Это только парафия, только полномочия Верховной рады, которая может принять решение на основании докладов от профильных министерств охраны здоровья, вероятней всего от Кабмина персонально, возможно от министерства чрезвычайных ситуаций, которые сообщат о том, что есть реальная опасность здоровью и жизни людей в большой количестве и поэтому есть основания для чрезвычайной ситуации.
 
Тож українці зможуть зіштовхнутися з перенесенням виборів на інші дати, або ж проведені їх за більш щадною процедурою, з точки зору спілкування та дистанціювання виборців. Міністрество охорони здоров я разом з ЦВК вже розробляє безпечний механізм, як роботи членів комісії так і перебування виборців на дільницях. Це і обмеження кількості людей в приміщенні і забезпечення соціальної дистанції, необхідної кількість антисептиків і масок, які має закупити держава за додаткові кошти з бюджету. На сьогодні на вибори предбачено більше двох мільярдів гривень.