Частные ВУЗы смогут претендовать на госфинансирование – законопроект

12.12.2019 15:43   -
Автор:
Приватні виші за державні кошти. Законопроектом пропонується фінансувати вищі навчальні заклади через три бюджетні програми . Головна ідея документу – поступовий відхід від державних замовлень. Розподілом буде займатися Фонд загального фінансування вищих навчальних закладів. Формула така: 
 
Пояснювальна записка до законопроекту №2170
 
Гроші між університетами повинні розподілятися відповідно до формули, яку за поданням центрального органу виконавчої влади у галузі освіти і науки має затвердити Кабінет міністрів України. Формула повинна враховувати показники якості роботи установ вищої освіти.
 
Гроші з фонду розподілятимуть між учбовими закладами за конкурсом. Кошти підуть на виплату стипендій, соціальної підтримки студентам. А також, розвиток інфраструктури, інноваційні програми, спільні проекти вишів і наукових установ. У проекті, все це буде гарантуватися Державою.
 
Володимир Бахрушин член Національної команди експертів реформування вищої освіти
 
Ефективна формула розподілу бюджетних коштів є важливим фактором успіху університету. Втім, варто розуміти, що формула може бути ефективна лише за наявності коштів, які розподілятимуться за цією формулою. Наявність необхідних коштів більше залежить від загальних доходів держбюджету і від стану економіки, ніж від записів про ті чи інші витрати в законі про вищу освіту.
 
Загалом на фонд розвитку вищих навчальних закладів у держбюджеті на 2020 рік закладено 250 мільйонів гривень. В установі зазначають, університети повинні обрати для себе основний вектор діяльності – тільки навчання студентів чи навчання разом з науковою діяльністю. При розподілі коштів буде враховуватися у першому випадку – критерії, які говорять про якість освіти. У другому – про показники наукової діяльності. Фахівці фонду підсумували, такі зміни, у разі їх реалізації повинні розширити автономію та свободу вишів.