Больше получаешь – больше плати. В Украине хотят внедрить другую систему налогооблажения

10.03.2020 14:53   -
Автор:
Отримуєш більшу зарплату – плати й більший податок. Народні обранці пропонують змінити принцип стягнення з українців грошей у бюджет та впровадити прогресивну систему оподаткування. Запропоновані ідеї відобразили в відповідному законопроекті.
 
Для платників податку, що отримують місячний дохід в розмірі, що перевищує десять мінімальних заробітних плат, але менше ніж двадцять мінімальних заробітних плат ставка податку становитиме 36% від бази оподаткування (подвійний розмір від базового рівня). Максимальна ставка податку відповідно до запропонованого законопроекту становить 54 % від бази оподаткування (потрійна ставка базового рівня), і її має сплачувати той, хто одержав місячний дохід, понад двадцять мінімальних розмірів заробітних плат. 
 
А для тих, хто отримує мінімальну зарплату або трохи вищу, податки навпаки пропонують зменшити. Таким чином з тих, хто отримують наразі чотири тисячі сімсот двадцять три гривні у разі ухваленн я законопроекту, стягуватимуть 10 відсотків, зараз же податок становить 18% для всіх.  
 
Якщо місячний дохід платників податку перевищує розмір мінімальної заробітної плати, але не перевищує 5-кратний розмір мінімальної заробітної плати (станом на початок 2020 року – до 23 615 грн. на місяць), ставка податку також дещо зменшиться та дорівнюватиме податку з мінімальної заробітної плати плюс 15 відсотків від суми перевищення бази оподаткування над мінімальною заробітною платою. 
 
А для тих, хто отримує більше п'яти мінімальних зарплат, пропонують встановити податок на рівні 20%.