Анонс нових санкцій,  атака дронів, нові послуги в “ДІЇ” та нове озброєння від США – головне за ніч

03.05.2023 12:46   -

У ніч на 3 травня  російські окупанти здійснили атаку України дронами-камікадзе іранського виробництва з північного напрямку (Брянська область) та з півдня – східне узбережжя Азовського моря.

Всього окупанти застосували до 26 ударних дронів «Shahed-136/131». Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 21 ударний БпЛА. Застосовано зенітне ракетне озброєння, авіацію та мобільні вогневі групи в зонах відповідальності повітряних командувань “Центр”, “Схід” та “Південь”.

Вночi оборонці неба з повітряного командування “Схiд” збили над Днiпропетровщиною 7 дронiв. Але один Shahed-136 все ж дiстався цiлi. У Днiпрi пошкоджена адмiнбудiвля. Виникла пожежа. Вогонь вже загасили. Мешканці мiста не постраждали. На мiсцi ще працюють рятувальники. Наслiдки атаки уточнюються.

ЗСУ відбили 30 атак росіян на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, повідомляють у Генштабі. Минулої доби противник завдав 3 ракетних, 39 авіаційних ударів та здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та цивільна інфраструктура.

У вересні цього року через «Дію» можна буде купити/продати автомобіль, повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. За його словами, будуть потрібні тільки продавець-покупець і два смартфони у них. Серед цікавого – скасування обов’язкової технічної експертизи. Також вже в червні зареєструвати новий транспорт можна буде прямо в салоні, без необхідності звернення до сервісного центру. А у серпні з’явиться можливість купити номери онлайн.

Президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму вечірньому зверненні, що Україна готує великий санкційний пакет проти Російської Федерації. Він зазначив, що Україна разом з партнерами фіксує кожну спробу агресора обійти обмеження. “Провів нараду щодо посилення санкційних режимів – як наших, українських, так і спільних із партнерами. Уважно стежимо за тим, як держава-терорист намагається обходити санкції. Фіксуємо кожен такий напрямок. Працюємо разом з партнерами, щоб заблокувати це. Готуємо великий санкційний пакет – рішення вже незабаром”, – сказав Зеленський. 

Влада Сполучених Штатів Америки має намір передати Україні нове озброєння в рамках чергового пакету військової допомоги. Зокрема, Україна вперше отримає ракети Hydra 70. Загальна вартість пакету військової допомоги становитиме 300 мільйонів доларів. До пакету увійдуть артилерійські та мінометні боєприпаси, вантажівки, важка техніка, запасні частини та ракети Hydra 70.

Служба безпеки запобігла спробі незаконного вивезення за межі України авіаційних комплектуючих, що підлягають державному експортному контролю. У Дніпрі викрито двох підприємців, які намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу за 400 тис. дол. триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній повідомив, що рішення щодо церковного календаря винесуть у травні під час Архієрейського собору.

За його словами, ПЦУ вже готується запровадити відповідну реформу й працює над новою редакцією певної церковної літератури для прихожан. Водночас митрополит Епіфаній наголосив, що календарне питання не стосується православного віровчення, яке є незмінним.

ОСТАННІ НОВИНИ