50 км/ч. С начала 2018 года это максимальная скорость в населенных пунктах Украины

03.01.2018 13:36   -
Автор:
Каріна Курбанова речник патрульної поліції Харківської області
 
З 1-го січня 2018-го року, як всім відомо, є певні зміни в правилах дорожнього руху України. А саме в пункті 12.4 про швидкісний режим. Там йдеться про те, що межах населеного пункту зменшується швидкість, яка була раніше допустима – це 60 км/год. тепер 50 км/год.  
 
При таких змінах у межах міста можна рухатися зі швидкістю, наближеною до 70 кілометрів на годину, тобто 50 дозволених і плюс 20, які є порушенням, але не караються працівниками поліції. Цю норму залишили, але не виключено, що дозволене перевищення знизять до 10 км/год. І головне питання – це фіксація порушень швидкісного режиму. 
 
Каріна Курбанова речник патрульної поліції Харківської області
 
Фіксуватися правопорушення будуть звичайно на пристрої автоматичної фіксації правопорушень.  Наразі у нас немає таких пристроїв, проте ми чекаємо і готуємося до їхнього використання, адже невдовзі їх впроваджуватимуть в нашому місті. 
 
Самі ж водії вважать, що 50 кілометрів на годину це достатня швидкість руху, принаймні для Харкова. І приводять свої аргументи.
 
Григорій автоінструктор
 
Во-первых, я считаю, это рационально. Потому что в таких городах как Харьков мы и не можем ездить с большей скоростью из-за достаточного количества автомобилей, а если начинаем это делать, это всегда приводит к нарушению. Я считаю, что 50 км/ч – это вполне нормальное ограничение скорости в населенном пункте.
 
Костянтин водій
 
Стараюсь ехать 50 и там допустимые плюс 10, да учитываю и стараюсь соблюдать. Тот случай аварии на перекрестке возле "градусника", с Зайцевой. Я как-то после нее стал, если честно, на желтый свет останавливаться и так призадумался об этом.
 
Олег водій
 
Так люди не ездят с большим стажем, понимая, что остановить машину при скорости допустимой, которая была  80 км/ч, грубо говоря 60+20 км/ч. Просчитайте этот тормозной путь, потому что я водитель-профессионал, я прекрасно понимаю где при такой скорости я остановлюсь, при том в городе. И поэтому у нас действительно столько аварий.   
 
Та все ж у зв'язку зі зниженням швикості до 50 км/год на деяких ділянках швидкість руху можуть дозволити більшу, це може зробити місцева влада разом з поліцією, а також громадськість. У Харківському автоклубі вже розробляють електронну петицію.
 
Денис Журавель юрист Харківського автоклубу
 
Мы будем предлагать прежде всего принципиальный подход. Это те улицы, где имеется разделительная полоса, где имеются заборы, которые препятствуют выходу в неположенном месте на проезжую часть. А так же те улицы, которые расположены в районе окружной. У нас окружная официально входит во многих частях в городскую черту. Там тоже можно поставить увеличенное ограничение скорости и безопасно двигаться со скоростью выше чем 50 км/ч.