5 поранених людей і кілька потрощених багатоповерхівок. Наслідки недільного обстрілу центра Харкова

05.02.2023 16:16   -

Середмістя Харкова. Житлові будинки, в яких не залишилося жодного вцілілого вікна, розкидані скалки снарядів, повалені дерева. Біля своєї потрощеної ракетою багатоповерхівки стоїть закривавлена Анастасія – обличчя жінки під час вибуху поранили уламки скла.

АНАСТАСІЯ МЕШКАНКА ПОТРОЩЕНОГО БУДИНКУ
В 8:20, примерно, мы лежали спали. И вдруг все посыпалось – мы в коридор. Полная квартира осколков, стекла, потолок посыпался.

Внаслідок обстрілу постраждало четверо мешканців будинку. Медики вже надали їм необхідну допомогу, двох – госпіталізували. Люди впевнені: пощастило, що ракета влучила у фундамент. Якщо б «прилетіло» по самому будинку – трагедія була б набагато страшнішою. Скільки сусідніх багатоповерхівок зачепило вибуховою хвилею – надзвичайники ще встановлюють.

ЄВГЕН ВАСИЛЕНКО РЕЧНИК ГУ ДСНС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Частково пошкоджений фасад цього будинку. А також – сусідні житлові будівлі, вилетіли вікна, також – пошкоджені фасади цих будівель. Площа пожежі склала один квадратних метр – горіло сміття в підвалі, а також – автомобіль поруч.

За даними мера Ігоря Терехова, загрози обвалювання будинку – немає. Та фахівці мають обстежити всі постраждалі багатоповерхівки, аби оцінити руйнування та з’ясувати, що й коли можна буде відновити.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Основне завдання це – поквартирний обхід. Потім, системи теплопостачання, енергетики, водопостачання. Крім цього, основне завдання – контури треба закрити.

Також, додає Ігор Терехов, мають встановити, скільки людей потребують тимчасового житла. Наразі ж чекають, поки мешканці оговтаються від стресу та звернуться по допомогу.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Хочу сказати, що в нас є можливості відселити в гуртожитки, також Академії міського господарства, людей. Усі, які будуть бажати – усі розмістяться в гуртожитках.

Там часом, фахівці встановили, що в цю частину міста окупанти поцілили двома ракетами С-300. Однією – по будинку, іншою – по вишу, що знаходиться поруч.

ВОЛОДИМИР ТИМОШКО НАЧАЛЬНИК ГУНП У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Як ви всі вже знаєте, це – дуже застаріла й дуже неточна техніка. Куди вони цілили й по яких військових об’єктах – сказати неможливо. Тому що в центрі Харкова немає жодних військових об’єктів. Тому я розцінюю це як терористичний акт. Чому цей час і чому це місце – щоб було більше втрат серед цивільного населення, посіяти паніку, сказати, що вони можуть усе, що вони цинічні.

ОЛЕНА БАРАННИК РЕЧНИЦЯ ГУНП У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Уже відкриті кримінальні провадження за частиною 1, статті 438, – «Порушення законів і звичаїв війни ККУ».

Як тільки дозволили фахівці – на місце одразу прибула спецтехніка та комунальники. Їхнє завдання – оперативно розчистити місце обстрілу від скла, уламків будівель і повалених дерев.

ОСТАННІ НОВИНИ