На Харківщині військком та керівниця ВЛК заробляли на ухилянтах — СБУ

24.10.2023 14:29   -
На Харківщині військком та керівниця ВЛК заробляли на ухилянтах — СБУ

Служба безпеки ліквідувала ще одну корупційну схему ухилення від мобілізації. Ухилянтам допомагали начальник військкомату та голова ВЛК одного із ТЦК та СП м. Харків, повідомляє Інфосіті.

“За грошову винагороду вони допомагали пройти військово-лікарську комісію та отримати документи про непридатність до військової служби. На основі цих даних військовозобов’язані чоловіки отримували посвідчення, за допомогою яких могли безперешкодно перетинати кордон”, – розповів речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Абдула також зазначив, що в окремих випадках зловмисники забезпечували проходження військово-лікарської комісії навіть без фактичної присутності «клієнта». Вартість таких послуг сягала 8 тис. доларів США.

Встановлено, що їх «послугами» скористались більш ніж 200 осіб.

«На «клієнтів» не чекали, сидячи в кабінетах, а активно розшукували. Посередника, яка отримувала гроші, затримали “на гарячому” ще в травні. 54-річного полковника знайшли під час обшуку приміщення ТЦК. Там він ховався разом із рюкзаком, в якому зберігав «дублікати» печаток. Експертиза показала, що саме їх використовували на документах, які йшли «на продаж». Вручати підозру начальнику центру комплектування довелося вже в лікарні – тепер він знаходиться в стаціонарі, каже, що йому погано з серцем», – зазначив начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

Наразі начальнику військкомату повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 та ч. 1 ст. 366 КК України. Голова комісії отримала підозру за ч. 1 ст. 366 КК України.

Тривають слідчі дії для встановлення усіх учасників протиправної схеми та притягнення їх до відповідальності.

ОСТАННІ НОВИНИ

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.