Рішення про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів (проект)

20.11.2015 07:07   -
Автор:

П О В І Д О М Л Е Н Н Я

про оприлюднення проекту рішення Харківської міської ради «Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів»

На підставі проведених досліджень, з метою запровадження механізму забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення (звільнення) від незаконно розміщених об’єктів, які розташовані на земельній ділянці комунальної власності без належних правових підстав, Департаментом територіального контролю Харківської міської ради підготовлено проект рішення Харківської міської ради «Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів». Зазначений проект рішення встановлює порядок забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення за результатами здійснених заходів самоврядного контролю за використанням та охороною земель Департаментом територіального контролю Харківської міської ради.
На виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (зі змінами та доповненнями), з метою прийняття від громадян та суб’єктів господарювання зауважень та пропозицій до вищевказаного проекту рішення, зазначений проект рішення та аналіз регуляторного впливу публікуються у цьому номері газети «Харьковские известия» та розміщені на сайті Харківської міської ради www.city.kharkov.ua.
Зауваження та пропозиції до вищезазначеного проекту рішення приймаються у письмовому вигляді розробником протягом 1 місяця з дня його опублікування за адресою: 61200, м. Харків, м-н Конституції, 7 (тел. 760-70-19).
Директор Департаменту територіального контролю
М.Ю. Макарець

У К Р А Ї Н А
ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2 сесія 7 скликання
Від ____.12.2015 № _____ / 15
м. Харків
ПРОЕКТ

Рішення

про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів

З метою забезпечення благоустрою території міста Харкова, керуючись ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Харківська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Порядок вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів (додається).
2. Затвердити Положення про громадського інспектора по контролю за використанням та охороною земель Харківської міської ради (додається).
3. Доручити Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міської ради забезпечити оприлюднення цього рішення в установленому порядку.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та інженерної інфраструктури міста.
Міський голова Г.А. Кернес

Додаток 1
до рішення 2 сесії Харківської міської ради 7 скликання від __.12.2015 № _ / 15
«Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів»
Порядок

вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Порядок вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів (далі — Порядок) розроблений на виконання та відповідно до вимог Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону земель», «Про благоустрій населених пунктів», «Про відходи», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про охорону навколишнього природного середовища», Земельного та Цивільного кодексів України, Типових правил благоустрою населених пунктів, інших актів законодавства.
1.2. Цей Порядок є нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування та встановлює вимоги щодо забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення (звільнення) від незаконно розміщених об’єктів за результатами здійснених заходів самоврядного контролю за використанням та охороною земель Департаментом територіального контролю Харківської міської ради.
1.3. Метою Порядку є запровадження механізму забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення (звільнення) від незаконно розміщених об’єктів, визначених у п. 1.4. Порядку.
1.4. Незаконно розміщені об’єкти (далі — Об’єкти) — будівельні споруди, будівельні конструкції у формі будинків, будівель незалежно від їх призначення, стану готовності й способу їх використання (експлуатації), накопичення будівельних матеріалів, окремі будівельні конструкції та їх елементи, тимчасові споруди, малі архітектурні форми та об’єкти (елементи) благоустрою, які розміщенні на землях комунальної власності, іншій поверхні (асфальтне або інше тверде покриття) без належних правових підстав, визначених Земельним кодексом України та Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», іншими законодавчими актами.
1.5. Положення Порядку не розповсюджуються на випадки очищення (звільнення) території міста Харкова від об’єктів нерухомого майна, речові права на яке зареєстровані у встановленому законом порядку.
1.6. Прибирання території об’єктів благоустрою міста Харкова здійснюється відповідно до Правил благоустрою території міста Харкова та не регулюється цим Порядком.
1.7. Санітарне очищення території міста Харкова здійснюється відповідно до Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, Правил благоустрою території міста Харкова та не регулюється цим Порядком.
1.8. Порядок підлягає застосуванню у випадках встановлення Департаментом територіального контролю Харківської міської ради за результатами здійснених заходів самоврядного контролю за використанням та охороною земель фактів незаконного розміщення Об’єктів на землях комунальної власності територіальної громади міста Харкова.
1.9. Порядок звільнення території міста Харкова від безхазяйного майна, самовільно розміщених об’єктів, тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, малих архітектурних форм, покинутих будівельних матеріалів і конструкцій, транспортних засобів, механізмів, визначений параграфом 5.10. Правил благоустрою території міста Харкова, застосовується особами, визначеними у ньому, із врахуванням особливостей, встановлених цим Порядком.
1.10. У цьому Порядку терміни вживаються в значеннях, визначених Законами України «Про благоустрій населених пунктів», «Про відходи», Правилами благоустрою території міста Харкова.
2. ОЧИЩЕННЯ ТЕРИТОРІЇ, ПІДСТАВИ ЗАСТОСУВАННЯ
2.1. Очищення території міста Харкова є комплексом інформаційних, попереджувальних, примусових та інших заходів, які вживаються для утримання території міста Харкова у належному стані.
2.2. Очищення території провадиться шляхом її звільнення від Об’єкта (об’єктів), визначеного рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради, яке полягає у відокремленні Об’єкта від місця його розташування (земельної ділянки, іншої поверхні), від’єднанні від централізованих або автономних мереж електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення, транспортуванні до місця оброблення, утилізації, видалення, знешкодження, захоронення або зберігання.
2.3. Підставою для ініціювання здійснення комплексу заходів щодо очищення території міста Харкова є факт виявлення Департаментом територіального контролю Харківської міської ради за результатами проведених заходів самоврядного контролю за використанням та охороною земель, розміщення Об’єктів, передбачених пунктом 1.4 цього Порядку.
2.4. Виявлені Департаментом контролю Харківської міської ради під час виконання наданих повноважень факти розміщення Об’єктів можуть бути підставою для здійснення Департаментом територіального контролю Харківської міської ради заходів самоврядного контролю за використанням та охороною земель з метою очищення території міста.
2.5. Для проведення заходів щодо очищення території факт встановлення власника (власників) Об’єкта є не обов’язковим. Департамент територіального контролю Харківської міської ради може вживати заходів щодо встановлення власника Об’єкта шляхом отримання відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, на підставі відомостей, наданих комунальним підприємством «Харківське міське бюро технічної інвентаризації», Департаментом земельних відносин, Департаментом містобудування, архітектури та генерального плану Харківської міської ради.
3. ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ РІШЕННЯ ПРО ОЧИЩЕННЯ ТЕРИТОРІЇ
3.1. Очищення території міста Харкова здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради про очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів (далі — Рішення органу).
3.2. Рішення органу є обов’язковим для його виконання визначеними у ньому особами.
3.3. Підготовку проекту Рішення органу здійснює Департамент територіального контролю Харківської міської ради.
3.4. Правова експертиза проекту Рішення органу здійснюється відділом правового забезпечення Департаменту територіального контролю Харківської міської ради.
3.5. Рішення органу приймається у встановленому законом та Регламентом Харківської міської ради порядку.
3.6. Рішенням органу визначаються виконавчі органи Харківської міської ради та комунальні підприємства, яким доручено його виконання, інші необхідні вказівки та відомості.
4. ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ ОРГАНУ ПРО ОЧИЩЕННЯ ТЕРИТОРІЇ
4.1. Виконання Рішення органу забезпечується Департаментом територіального контролю Харківської міської ради у спосіб, визначений Рішенням органу.
4.2. Департамент територіального контролю Харківської міської ради організує та координує роботи з очищення (звільнення) території від Об’єктів, визначених Рішенням органу, самостійно визначає дату та час проведення відповідних заходів, обов’язковий склад їх учасників.
4.3. Про час проведення заходів з очищення (звільнення) території Департаментом територіального контролю Харківської міської ради, не пізніше ніж за два робочих дні, письмово повідомляються учасники, присутність яких визнана обов’язковою, а також розміщується відповідне повідомлення на / поряд з об’єктом, що підлягає очищенню, із зазначенням реквізитів Департаменту, засобів зв’язку та інших відомостей.
4.4. З метою виконання Рішення органу Департаментом територіального контролю Харківської міської ради у разі потреби можуть залучатися інші виконавчі органи Харківської міської ради, комунальні підприємства, запрошуватись для участі представники територіальних органів внутрішніх справ та державної служби України з надзвичайних ситуацій, інших державних контролюючих та правоохоронних органів.
4.5. Роботи, пов’язані з відокремленням Об’єкта від місця його розташування, від’єднанні від централізованих або автономних мереж електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення, та навантажувальні роботи для подальшого транспортування побутових відходів до місця оброблення, утилізації, видалення, знешкодження, захоронення або зберігання проводяться комунальним підприємством, визначеним згідно з Рішенням органу.
4.6. Про проведене очищення території працівниками Департаменту територіального контролю Харківської міської ради складається Акт про очищення території, який підписується особами, участь яких визнана обов’язковою.
4.7. Акт про очищення території може бути додатково підписаний:
— особою, що вважає себе власником Об’єкта, від якого була очищена територія;
— особами, які були присутні під час очищення території;
— особами, які забезпечували правопорядок під час проведення заходів.
4.8. Акт про очищення території зберігається в матеріалах Департаменту територіального контролю Харківської міської ради. Його копія надається за вимогою та за наявності правових підстав зацікавленим особам.
4.9. У разі, якщо Рішенням органу передбачено передачу Об’єкта на зберігання, визначене комунальне підприємство отримує Об’єкт на зберігання за актом приймання-передачі.
4.10. Департамент територіального контролю Харківської міської ради за письмовим клопотанням власника Об’єкта у разі наявності технічної можливості зберегти первісний стан Об’єкта в результаті проведення робіт по його відокремленню від земельної ділянки (іншої поверхні) може прийняти рішення про його збереження, наслідком якого є передача Об’єкта до визначеного комунального підприємства на зберігання за актом приймання-передачі.
4.11. Об’єкт з моменту його відокремлення від місця його розташування (земельної ділянки, іншої твердої поверхні) та за наявності відповідного рішення Харківської міської постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами набуває правового статусу предмета (матеріалу, речовини), який є побутовим відходом.
4.12. Порядок поводження з побутовими відходами встановлюється Законами України «Про відходи», «Про благоустрій населених пунктів», іншими законодавчими актами.
4.13. Територіальна громада міста Харкова є власником відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на її території і не мають власника або власник яких невідомий (безхазяйні відходи).
4.14. Облік та подальша діяльність з поводженням з безхазяйними відходами, що утворилися в результаті здійснених заходів з очищення території міста, провадиться у відповідності до Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів, визначеного Кабінетом Міністрів України, Законом України «Про відходи», іншими законодавчими актами про відходи.
4.15. Виконавцем послуг із вивезення безхазяйних побутових відходів, що утворилися в результаті здійснених заходів щодо очищення території міста, є підприємство, яке визначене виконавчим комітетом Харківської міської ради як виконавець послуг із вивезення побутових відходів у місті Харкові.
4.16. Перевезення безхазяйних побутових відходів, що утворилися у результаті здійснених заходів щодо очищення території міста, здійснюється виконавцем послуг на замовлення Департаменту територіального контролю Харківської міської ради.
4.17. Фінансування видатків на здійснення заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів проводиться за рахунок коштів місцевого бюджету.
5. ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЛАГОУСТРОЮ ТЕРИТОРІЇ МІСТА
5.1. Громадський контроль з метою забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення від незаконно розміщених об’єктів здійснюють громадські інспектори з контролю за використанням та охороною земель Харківської міської ради.
5.2. Положення про громадського інспектора з контролю за використанням та охороною земель Харківської міської ради затверджується рішенням Харківської міської ради.
5.3. Діяльність громадських інспекторів з контролю за використанням та охороною земель Харківської міської ради з очищення території міста Харкова спрямовується та координується Департаментом територіального контролю Харківської міської ради.

Аналіз регуляторного впливу

до проекту рішення Харківської міської ради «Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів»

Цей аналіз регуляторного впливу (надалі — Аналіз) розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 № 1160-IV та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. № 308. Аналіз визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення Харківської міської ради «Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів» (надалі — проект рішення) як регуляторного акта.
1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання господарських відносин
Тенденція до суттєвого розширення обсягу незаконних об’єктів обумовлена багатьма різними за характером факторами, зокрема, недосконалістю чинного законодавства.
З метою запровадження механізму забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення (звільнення) від незаконно розміщених об’єктів, а саме: будівельних споруд, будівельних конструкцій у формі будинків, будівель незалежно від їх призначення, стану готовності й способу їх використання (експлуатації), накопичення будівельних матеріалів, окремих будівельних конструкції та їх елементів, тимчасових споруд, малих архітектурних форм та об’єктів (елементів) благоустрою, які розміщенні на земельній ділянці комунальної власності, іншій поверхні (асфальтне або інше тверде покриття) без належних правових підстав, визначених Земельним кодексом України та Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», іншими законодавчими актами, Департаментом територіального контролю розроблено проект рішення Харківської міської ради «Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів».
Зазначена проблема не вирішується самостійно суспільством, оскільки регулювання даного питання знаходиться в компетенції міської ради.
Можна визначити такі основні групи, на які ця проблема має негативний вплив:
— громадяни міста (непередбачуваність дій суб’єктів господарювання, погіршення благоустрою міста);
— суб’єкти господарської діяльності та громадяни, які незаконно встановили будівельні об’єкти, окремі будівельні конструкції та їх елементи, тимчасові споруди (малі архітектурні форми) та об’єкти (елементи) благоустрою на земельних ділянках комунальної власності або інших поверхнях (недотримання вимог чинного законодавства та порушення встановлених порядків);
— держава в особі органу місцевого самоврядування (погіршення іміджу влади).
Отже, визначена проблема досить гостра та потребує термінового вирішення шляхом затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів.
2. Визначення цілей державного регулювання
Ціль прийняття даного регуляторного акта безпосередньо пов’язана з встановленням порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів, наслідком чого стане зменшення кількості незаконних об’єктів, які розміщені на землях комунальної власності без належних правових підстав.
Деталізація завдань державного регулювання, бажаних для інтересів суспільства в даному випадку, дає можливість дійти висновку про те, що державне регулювання необхідне для досягнення таких цілей:
— врегулювання питань незаконних об’єктів, розміщених на землях комунальної власності без належних правових підстав;
— посилення контролю за землями комунальної власності на предмет виявлення земельних ділянок, що підлягають очищенню;
— дотримання фізичними особами, юридичними особами та фізичними особами-підприємницями вимог діючого законодавства України;
— недопущення розміщення на земельних ділянках комунальної власності незаконних об’єктів.
3. Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу
Під час розробки проекту рішення Харківської міської ради «Про затвердження «Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів» розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей:
1. Залишення існуючої ситуації без змін.
Невтручання і залишення існуючої ситуації без змін є неприйнятним, оскільки обсяги очищення (звільнення) від будівельних об’єктів, накопичень будівельних матеріалів, окремих будівельних конструкцій та їх елементів, тимчасових споруд (малих архітектурних форм) та об’єктів (елементів) благоустрою, які розміщені на земельній ділянці комунальної власності або іншій поверхні, без належних правових підстав є недостатніми для забезпечення благоустрою території міста Харкова.
2. Прийняття запропонованого регуляторного акта.
Другий варіант, а саме прийняття проекту рішення Харківської міської ради «Про затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів» надасть можливість запровадити механізм забезпечення благоустрою території міста Харкова шляхом її очищення (звільнення).
Цей варіант є актаальним та адекватним у ситуації, що склалася, та дозволить досягти визначених цілей.
У місті Харкові проблема належного забезпечення благоустрою території міста Харкова є актаальною та потребує термінового втручання з боку Харківської міської ради шляхом нормативного врегулювання даного питання.
4. Опис механізмів і заходів, які забезпечують розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта
Правові засади механізму, які забезпечать ефективне розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта, встановлені Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону земель», «Про благоустрій населених пунктів», «Про відходи», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про охорону навколишнього природного середовища», Земельним та Цивільним кодексами України, Типовими правилами благоустрою населених пунктів, інших актів законодавства.
Проектом рішення передбачається затвердження Порядку вжиття заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів. В проекті міститься визначення процедури вирішення питань, пов’язаних з очищенням території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів. Порядок поширюється на всі підприємства, установи та організації, всіх фізичних осіб — підприємців, а також громадян, які здійснили або здійснюють розміщення будівельних об’єктів, накопичення будівельних матеріалів, окремих будівельних конструкції та їх елементів, тимчасових споруд (малі архітектурні форми) та об’єктів (елементи) благоустрою без належних правових підстав на земельній ділянці комунальної власності або іншій поверхні на території міста.
Контроль за виконанням цього рішення буде здійснюватися Департаментом територіального контролю Харківської міської ради.
5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта
Можливість досягнення цілей, передбачених у цьому Аналізі, в разі прийняття зазначеного рішення є цілком реальною та обґрунтованою у зв’язку з тим, що метою проекту зазначеного рішення є цілеспрямоване вирішення зазначених проблем.
Досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта можливо через обґрунтовану мотивацію суб’єктів господарювання, громадян, установ виконувати встановлені вимоги.
Таким чином, поставлені цілі досягаються при виконанні вимог цього регуляторного акта з найменшими витратами для суб’єктів господарювання, громадян та держави. Досягнення встановлених цілей шляхом виконання регуляторного акта приносить вигоди, які виправдовують необхідні для його виконання витрати.
Простота виконання вимог, встановлених актом, простота положень даного акта, що містить чітке обґрунтування поставлених завдань, являється також однією з можливостей у досягненні встановлених цілей.
Також слід зазначити, що в даному випадку має місце ризик впливу зовнішніх чинників на дію даного акта, таких як: зміни діючого законодавства, прискорення або уповільнення темпів економічного зростання, соціально-політичні впливи та таке інше. Усе це може призвести до недоцільності в подальшому застосування даного регуляторного акта або зміни його суті чи окремих положень.
Тобто ризик впливу зовнішніх чинників на дію даного регуляторного акта існує цілком реально, однак не може вплинути на фактор відмови від введення в дію запропонованого регулювання.
6. Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акта, зокрема розрахунок очікуваних втрат та вигод суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта
Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регулювання припускає аналіз втрат і вигод, які виникають у різних груп суб’єктів, на яких поширюється дія даного регуляторного акта. Даний регуляторний акт певним чином впливає на інтереси суб’єктів господарювання, громадян, держави в особі органу місцевого самоврядування, які мають різний характер і соціальний ефект.
Для визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого порядку, що виникають у різних груп суб’єктів, на які поширюється його дія, наведені вигоди та витрати у текстовій формі.
6.1. Сфера інтересів міської влади.
Вигоди:
— зменшення випадків розміщення незаконних об’єктів на земельних ділянках комунальної власності або інших поверхнях без належних правових підстав;
— збільшення надходжень до міського бюджету;
— посилення контролю за розміщенням об’єктів на земельних ділянках комунальної власності;
— дотримання суб’єктами господарювання та громадянами чинного законодавства України.
Витрати:
— прийняття даного проекту рішення потребує додаткові кошти з бюджету міста Харкова на здійснення заходів щодо очищення території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів.
6.2. Сфера інтересів суб’єктів господарювання.
Вигоди:
— дотримання вимог чинного законодавства України;
— стимулювання отримання необхідної документації на встановлення об’єктів на земельних ділянках комунальної власності.
Витрати:
— комплекс витрат пов’язаних з очищенням (звільненням) території міста Харкова від незаконно розміщених об’єктів, їх транспортуванні до місця оброблення, утилізації, видалення, знешкодження, захоронення або зберігання.
— в інших випадках витрати суб’єктів господарювання відсутні.
6.3. Сфера інтересів громадян.
Вигоди:
— підтримання в належному стані та створення нової інфраструктури міста.
Витрати:
— витрати відсутні.
7. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта
Строк дії рішення не обмежується певним проміжком часу, оскільки випадки виявлення незаконних об’єктів на земельних ділянках комунальної власності без належних правових підстав можливі протягом невизначеного часу.
8. Визначення показників результативності регуляторного акта
Для відстеження результативності регуляторного акта визначено зокрема такі показники:
— кількість проведених звільнень території від незаконно розміщених об’єктів;
— розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та / або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта;
— рівень поінформованості суб’єктів господарювання та / або фізичних осіб з основних положень акта.
У разі прийняття проекту рішення розмір надходжень до місцевого бюджету не зміниться, однак запровадження відкритого та зрозумілого порядку очищення (звільнення) території міста надасть змогу бюджету м. Харкова максимально економно використовувати бюджетні кошти з питань благоустрою території міста Харкова.
Дія даного регуляторного акта поширюється на невизначене коло суб’єктів господарювання та / або фізичних осіб (територія дії акта — місто Харків);
Розмір коштів та часу, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та / або фізичними особами, не зміниться.
На підставі порівняння цих показників та отриманих у подальшому даних (при проведенні базового, повторного та періодичних відстежень) можна буде зробити висновок про досягнення очікуваних результатів та досягнення цілей регулювання.
9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття
Базове відстеження результативності дії цього акта буде здійснюватися не пізніше 11 місяців після прийняття регуляторного акта.
Протягом 2 років з дня набрання чинності цим регуляторним актом буде проведене повторне відстеження результативності регуляторного акта, де будуть відображені порівняльні показники за період з моменту закінчення проведення базового відстеження результативності акта на той час.
Протягом кожних трьох років з моменту виконання заходів з проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта, за умови його чинності, проводитиметься періодичне відстеження результативності цього акта, де будуть відображені відповідні показники в порівнянні з попереднім відстеженням результативності акта.
Директор Департаменту територіального контролю М. Ю. Макарець