ПДВ: як виправити помилки, самостійно виявлені у декларації

26.11.2020 15:50   -
Автор:
– Як би ми не намагалися все робити якісно і правильно, все одно від помилок ніхто не застрахований, а особливо коли йдеться про помилки, допущені в декларації з податку на додану вартість, однак це ті помилки, які платник має змогу виправити, – розповідає Галина Феденко. – Якщо платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, то відповідно до положень п. 50.1 Податкового кодексу України платник має виправити помилки в податковій звітності за допомогою або уточнюючого розрахунку як самостійного документа, або уточнюючого розрахунку як додатка до поточної декларації.
Однак, відповідно до п. 1 розділу VІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, платники мають лише можливість подання уточнюючого розрахунку як самостійного документа.
Таким чином, у платників ПДВ є два способи виправлення помилок у раніше поданій декларації з ПДВ:
подати нову декларацію з ПДВ із виправленими показниками, як зазначено в останньому абзаці п. 50.1 ПКУ та п. 23 р. ІІІ Порядку № 21.
Але цей спосіб можна застосовувати, якщо не закінчився граничний строк подання декларації з ПДВ, у якій закралися помилки. Тобто платник подає декларацію з усіма додатками за цей же звітний період із позначкою «Звітна нова» з виправленими показниками. Після цього в податковій по базі проводять дані з нової декларації, а раніш подана з помилками декларація отримує статус «до відома».
В такому разі штрафні санкції відповідно до п. 50.1 ПКУ не нараховуються, а розрахунки з бюджетом за даними звітної нової декларації проводять у загальному порядку через електронний рахунок у граничні строки для сплати ПДВ за звітний період – протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації.
подати уточнюючий розрахунок як самостійний документ, як зазначено у абз. 4 п. 50.1 ПКУ, за формою, встановленою наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.
При заповненні форми уточнюючого розрахунку слід дотримуватись таких правил:
у графі 4 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, який виправляється. У разі якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється;
у графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення;
у графі 6 уточнюючого розрахунку відображається сума помилки (абсолютне значення).
У разі виправлення у рядку 21 декларації суми від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, яка у майбутніх звітних періодах не вплинула на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Такий уточнюючий розрахунок може бути поданий у спосіб, визначений в абз. 4 п. 50.1 Кодексу.
Значення графи 6 «Різниця» рядка 21 уточнюючого розрахунку (збільшення або зменшення) враховується у рядку 16.2 декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.
Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абз. 4 п. 50.1 Кодексу (3% від суми недоплати). Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1 уточнюючого розрахунку.
У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку також повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.
Зверніть увагу, що у разі завищення податкового зобов’язання штраф та пеня платнику не загрожують. Проте скористатися переплатою з ПДВ в рахунок погашення майбутніх податкових зобов’язань платникові не вдасться.
Повернути переплату можна виключно на електронний ПДВ-рахунок. Для цього треба подати до контролюючого органу заяву довільної форми відповідно до п. 43.4 Кодексу. Після зарахування коштів на електронний ПДВ-рахунок можна повернути їх на поточний банківський рахунок, якщо надати заяву у вигляді додатку 4 разом з декларацією з ПДВ за поточний звітний період.
Галина Феденко також нагадала, що санкції за порушення порядку нарахування, декларування та сплати ПДВ під дію карантинного мораторію не потрапляють та побажала усім звітування без помилок.