На Харківщині колишні безробітні все частіше обирають власну справу

25.10.2019 15:24   -
Автор:
76 осіб попередньо закінчили навчання у Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за програмою «Стратегічне планування та розвиток приватного підприємництва».
Найчастіше підприємці-початківці відкривали підприємства сфери торгівлі. Інші популярні галузі – транспорт, сільське господарство, переробна промисловість, будівництво, інформація та телекомунікації.
Простежуються географічні відмінності. Серед бізнесів, започаткованих в обласному центрі – технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, вантажні перевезення, послуги з мобільного харчування, виробництво готової їжі та роздрібна торгівля. У той же час в районах області, наприклад, на Куп’янщині створені підприємства виконують роботи у сільському господарстві, надають ландшафтні послуги, здійснюють роздрібну торгівлю квітами.
«Підтримка службою зайнятості підприємницьких ініціатив безробітних не завершується одноразовою виплатою для започаткування бізнесу. Ще один інструмент фінансового стимулювання – часткове повернення роботодавцям витрат зі сплати єдиного соціального внеску у разі створення нових робочих місць. Колишні клієнти служби зайнятості, а тепер підприємці-початківці у цьому випадку виступають як партнери, спільно зі службою зайнятості підбирають працівників для свого бізнесу», – пояснює директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.