Нова адреса – нові проблеми: як зберегти статус ВПО і отримувати грошову допомогу

08.04.2023 15:27   -

І уряді пояснили причину скасування грошової допомоги внутрішнім переселенцям. Найчастіше виплати скасовуються, коли людина змінює місце проживання, виїжджає за кордон або повертається на місце реєстрації.

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ РЕІНТЕГРАЦІЇ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ
Найчастіше допомога скасовується, коли людина переїжджає в інше місце. Справа в тому, що з метою оптимізації бюджетних витрат проводяться вибіркові перевірки громадян, які мають статус ВПО. Якщо виявляється, що людина змінила місце свого проживання, то виплати скасовуються. Тому про переїзд потрібно обов’язково повідомити в органи соцзахисту.

У Мінреінтеграції зазначають, що під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт. Також вона має залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації. І тільки у разі неявки переселенцям можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

ІРИНА ВЕРЕЩУК МІНІСТР З ПИТАНЬ РЕІНТЕГРАЦІЇ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ
Ми не можемо допустити жодної дискримінації внутрішніх переселенців. Людей повинні попереджати. Вони не зобов’язані 24/7 перебувати вдома, щоб не втратити грошову допомогу від держави, яка їм дуже необхідна. Перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги.

Чимало громадян повідомили про зміну місця проживання через “Дію”, однак їм виплату допомоги призупинили. У Мінсоцполітики вказують, що наразі ця послуга в додатку некоректно працює, і зазначають, що сервіс ще необхідно вдосконалювати. Тож, переселенцям потрібно особисто звернутись до управління соцзахисту населення за новою адресою.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

МІНІСТЕРСТВО З ПИТАНЬ РЕІНТЕГРАЦІЇ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ
Зверніть увагу, що допомога на проживання буде нарахована за всі місяці з моменту зміни фактичного місця проживання ВПО. У Мінсоцполітики запевнили, що питання автоматичного перепризначення допомоги на проживання буде вирішено до кінця квітня.

ОСТАННІ НОВИНИ