Звичайний холодильник став домівкою для 150 кажанів

06.04.2013 23:29   -
Автор:

Євгенія Кутнова кореспондент

-В таке важко повірити, але це правда. Ось оцей звичайний холодильник став домівкою для ста п"ятидесяти кажанів. Сюди вони потрапили із різних куточків міста. І приносять їх небайдужі харків"яни.

Поміж судочками з продуктами, овочами та фруктами вони живуть. Спеціально для тварин господарка квартири Альона Гукасова виділила кілька полиць у холодильнику. Так кажани у неї перезимовують. Для них вона зшила мішочки. В них тримає їх зграями.

Альона Гукасова любителька кажанів

-Они проводят у меня здесь несколько месяцев, в стабильных температурных условиях. Температура в холодильнике плюс восемь градусов. Летучие мыши висят в мешочках. Вверху- особи, которых мы кормили. Внизу- некормленные в основном.

Раз на десять днів господарка витягує кажанчиків та підгодовує жучками. Альона одягає рукавиці, аби тварина не вкусила її, і розпочинає вже звичний для неї ритуал.

 Альона Гукасова любителька кажанів

-Вот так вот с ложечки просто подносим ей воду. И если она хочет пить, то она пьет. Я беру личинку  хрущака. Это жуки, и вот обычно с пинцетика и кормим их.

Кажану то подобається, то ні. Якщо сердиться,- каже Альона, то він показує зуби. А інколи, навіть, кричить. А ще жінка обов"язково їх зважує. Коли тваринка менше двадцяти п"яти грамів, то для неї треба виділити більшу порцію жуків.

Таке захоплення для жінки- покликання. Вона вже п"ять років рятує кажанів від лютої зими. Вони вивалюються зі своїх гнізд під час температурних коливань, прокидаються від зимової сплячки, люди їх знаходять і приносять до неї. Ці тварини вже стали невід"ємною частиною в житті Альони.

Альона Гукасова любителька кажанів

-Обычно люди реагируют вот как это, в холодильнике?На самом же деле ведь много людей подбирают кошечек, и живут с пятнадцатью кошками в одной квартире/

І в цій квартирі теж живе кіт – Степан. І до кажанів, розповідає господарка, він вже звик. Навіть оберігає їх. Наскільки може.

Альона Гукасова любителька кажанів

-Когда мышь сбежала, он начал громко мявкать, звать нас. Сообщить, что что-то не так.

І хоча заняття Альони виглядає лише як звичайне захоплення, вона при цьому виконує важливу місію. Кажани нині вимирають, незважаючи на їхню велику чисельність. Ці рукокрилі внесені до Червоної книги України. Гортаємо її електронний варіант. Кожен вид зустрічається рідко, а деяких взагалі давно не бачили. Та у Харкові їх цієї весни стане більше. Врятованих кажанів завтра Альона випустить на волю.