ЗНО-2020 стартує 25 червня – прем’єр міністр України

17.06.2020 12:53   -
Автор:
Наразі немає підстав для скасування чи перенесення зовнішнього незалежного оцінювання. Про це повідомили в Уряді, зазначивши, що безпечне проведення тестування у теперішніх умовах є цілком реальним.
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України 
 
ЗНО відбудеться за визначеним планом. Зрада відмінена, ніякого повернення корупції у ВУЗи шляхом скасування ЗНО не буде. Наші діти повинні мати рівнозначний доступ до освіти і вони його матимуть, безумовно. Зі свого боку ми зробимо все, щоб вступна кампанія була комфортною та безпечною для вступників. Зараз ми посилено готуємо місця для безпечного проведення тестувань. Нам в цьому допомагають і Нафтогаз, і ЮНІСЕФ, і наші європейські і міжнародні партнери, які вже відвантажили засоби індивідуального захисту під ці потреби практично в кожну область і на кожен пункт проведення ЗНО. Ми зробимо все, аби захистити наших дітей та не допустити поширення захворювання. Тут головне дисципліна та дотримання вимог по санітарно-епідеміологічній безпеці.
 
Відміна ЗНО можлива тільки за певних умов, додає прем'єр-міністр. Та наразі ж санітарно-епідеміологічна ситуація в Україні дозволяє проводити тестування. 
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України 
 
Головні критерії наразі витримані. Кількість активних хворих не перевищує 60 активних випадків на сто тисяч населення. Зараз у нас орієнтовно біля 40 активних хворих  на сто тисяч населення в Україні. Друге – кількість областей, які перевищують національні епідеміологічні критерії наразі не перевищує 50%.
 
У той же час президентом України Володимиром Зеленським у Верховну Раду був внесений законопроект про необов'язкове проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Таке рішення гарант пояснює заходами по боротьбі з коронавірусом. У тексті законопроекту зазначається, що школярі зможуть пройти ЗНО за власним бажанням. Документ визначений головою держави як невідкладний і наразі опрацьовується у профільних комітетах Верховної ради. Натомість у Міністерстві освіти та науки зазначають, що не проведення ЗНО підвищує ризики корупції та необ'єктивного оцінювання знань абітурієнта. 
 
Любомира Мандзій т.в.о. міністра освіти і науки
 
Інші способи оцінювання – як-от середній бал свідоцтва про повну загальну середню освіту – не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, наразі виші готові приймати заяви вступників саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020.
 
Через погіршення епідеміологічної ситуації учасники пробного ЗНО складають тестування вдома в онлайн режимі. А гроші, які були сплаченні за проходження незалежного оцінювання будуть повернені учасникам. Наразі визначений певний порядок.
 
Любомира Мандзій т.в.о. міністра освіти і науки
 
Виплата коштів учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання найближчим часом буде здійснюватися через відділення Приватбанку. Учасники пробного ЗНО отримають повідомлення від банку з інформацією про зарахування коштів тим, у кого є картка або ж про те, що картка з коштами чекає їх у найближчому відділені Приватбанку. 
 
У центрі оцінювання якості освіти зазначили, що для учасників пробного ЗНО відкриті тести з будь-яких інших предметів. Пройти їх можна у особистих кабінетах. І заповнити бланки у сервісі визначення результатів абітурієнтам потрібно до 18 години 19 червня.