Зняти стрес та нервову напругу допоможуть аромати

25.02.2023 11:45   -

За рік війни емоційний стан українців переріс у фоновий стрес. Зберігають психічну рівновагу люди по-різному. Фізичні вправи, захоплення хендмейдом, малювання – як арттерапія. Все це відволікає і заряджає позитивом. А є ще такий спосіб, як ароматерапія. Як зняти нервову напругу, подолати депресію, тривожність за допомогою запахів, розкажуть фахівці та своїм досвідом поділяться мешканці Харківщини.

Ларисі, мешканці Чугуєва, разом з родиною довелось виїхати в перші дні війни до Західної України. Від’їзд і все, що коїли окупанти з рідним містом, розповідає жінка, переживала дуже складно. Втіху Лариса віднайшла у в’язанні м’яких іграшок.

Її патріотичні зайченята з українською символікою стали затребуваними аксесуарами і талісманами. Та все одно тривога, пригніченість, її не залишали, ділиться пані Лариса.

ЛАРИСА НАГАЄВА
Я искала альтернативу, как помочь своему организму найти силы жить дальше, вывести себя из стресса, из панических атак. И открыла для себя три аромата: бергамот, лайм и оранж. Они помогли мне немножко, нормализовать себя, понять.

А от Ганна розповідає, що її настрій покращується від запаху апельсинів і лимонів.

ГАННА КОРОСТИЛЬОВА
Завдяки цьому аромату я починаю почувати себе краще. Моя тривога проходить, занепокоєння. І коли я починаю нюхати аромат, саме цитруса, в мене покращується настрій.

Те, що аромати мають позитивний вплив на стан людини, доводять і психологи.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Через реакцію мозку на той чи інший аромат. Якщо ви не можете справитись зі стресом чи тривогою, у вас розлади зі сном, чи навпаки вам хочеться підняти свою активність і концентрацію, вам може допомогти аромаолії чи ароматерапія. Наприклад, цитрусові, такі як апельсини, грейпфрут, можуть допомогти підняти настрій та підняти вашу активністью

Так, немає, мабуть, людини, котрій не подобався б запах апельсинів та мандаринів. Коли чистиш ці плоди, в повітрі кружляють мільйони маленьких ендорфінчиків. А аромат кави, шоколаду – теж викликає задоволення. А все тому, що мозок отримує певні імпульси і задає тон всьому організму, пояснюють спеціалісти.

Так чому б не використати цю природну властивість в корисних цілях. Тим паче наразі всім нам, українцям так потрібні позитивні моменти, щоб зберегти своє психічне здоров’я. Не секрет, що найбільшу концентрацію ароматів зберігають ефірні олії.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Але ароматерапевти, є й такі фахівці, які вивчають вплив ефірних олій на стан людського організму, попереджають, що один й той же запах може по різному впливати на людину. 

ІННА ЧЕРНІГА АРОМАТЕРАПЕВТ
Наприклад, аромат олія лаванди. Всі кажуть, що він такий заспокійливий, але, ні. Лаванда – це такий адаптоген, і треба знати для кого його можна використовувати. Якщо людина така збуджена, він може ще більше збудити людину. Якщо людина заспокойлива, він ще більше заспокоїть людину. Так що треба дуже обережно до цього підхід мати.

Щодо загальних порад, то зняти стрес і нервову напругу,  а сьогодні це дуже актуально, допомагає певна група олій, розповідає спеціаліст.

ІННА ЧЕРНІГА АРОМАТЕРАПЕВТ
Є така окрема кардизолова група. Яка відповідає за рівень кортизолу, гормону стресу в вашому організмі. Це чотири олії: лайм, іланг-іланг, ніролі, і шалфей мускатний. І навіть просто в сумочці с собою носити, і коли відчуваєте захопленість якась іде, тривожність, “прильоти”. То ви просто достаєте і нюхаєте ось так і вже буквально через дві хвилинки, ви почуєте, що струс такий нервовий у вас проходить.

А ще фахівець говорить, що аромати, це не лише дуже індивідуальна річ, а і швидкоплинна. В залежності від емоційного стану і потреб організму, людині може сьогодні допомагати одна композиція запахів, а через місяць зовсім інша. І це нормально. А ще справжню терапевтичну дію мають лише натуральні ефірні олії, а не синтетичні та справжні фрукти, квіти, рослини.

ОСТАННІ НОВИНИ