Змінюються умови нарахування деяких соцвиплат: роз’яснення Мінсоцполітики

03.01.2023 15:20   -

Всі соціальні виплати збережуться, зазначили у міністерстві соціальної політики. Але з 1 січня 2023 року зміниться порядок нарахування деяких виплат.

ОКСАНА ЖОЛНОВИЧ МІНІСТР СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ
Зокрема мова про всі виплати, які розраховуються враховуючи дохід особи, її соціальний статус тощо. Під час війни всі виплати продовжували автоматично. Тепер автоматично продовжуватимуть виплати тільки для осіб, які мають статус внутрішньо переміщених. А от, якщо ви отримуєте допомогу, як багатодітна родина, то доведеться прийти в органи соціального захисту населення та оновити потрібні документи.

Таким чином , всі виплати, які не стосуються допомоги для ВПО потрібно знову регулярно оформлювати.

Також у мінсоцполітики спростували інформацію про те, що з січня не буде виплачуватися допомога по догляду за літніми людьми. Але тепер опікунам потрібно оновлювати документи. Так, як багато хто виїхав закордон, то процедуру відтермінують, пояснили урядовці.

Незмінними протягом всього 2023 року залишаться і суми виплат. Стосується це абсолютно всіх видів виплат від пенсії та зарплати до допомоги ВПО.

ОКСАНА ЖОЛНОВИЧ МІНІСТР СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ
Прожитковий мінімум, мінімальну зарплату, мінімальну пенсію, щомісячну допомогу переселенцям, аліменти — все це заморожено на весь 2023 рік. В бюджеті немає коштів, щоб планувати надбавки.

Єдине, що змінеться у 2023му, зазначили у мінсоцполітики, це березнева індексація пенсій. Пенсії збільшаться, але настільки на скільки дозволить економічна ситуація в країні. Індексацію проведуть на рівні не 24%, як повинно було б бути, а десь – 3-5 %.