Життя у Харкові – чи варто містянам повертатись у місто

22.03.2023 19:03   -

Як живе Харків в умовах війни, чи працюють комунальні служби у мегаполісі та чи можна повернутись тим, хто покинув рідне місто? На ці та інші питання очільник Харкова Ігор Терехов відповідає в ефірі національного марафону.

І перше про що розповідає мер – це про життєдіяльність мегаполісу та про роботу комунальників у місті. Не зважаючи на постійну небезпеку та регулярні обстріли, профільні служби працюють у штатному режимі: ремонтують, відновлюють та підключають.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми працюємо, наші комунальні підприємства працюють в повному обсязі. Ми ремонтуємо, відновлюємо оселі харків’ян, відновлюємо розтрощені тепломережі, мережі водопостачання, електромережі, бо Харків повинен жити і повинен працювати. Хочу сказати, що стосовно вуличного освітлення. Так, знаете, люди не бачили вуличного освітлення десь більше року. І ці емоції, які були були, коли ми включили вуличне освітлення – це не передати словами ці емоції і багато харків’ян виходили на вулицю і любовалися вуличним освітленням.

Окрім відновлення та реконструкції, каже Ігор Терехов, будуть продовжувати вмикати вуличне освітлення у різних частинах мегаполісу. До того, каже мер Харкова, у місті повним ходом триває підготовка до весни

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми вже приступили до розмітки доріг наших, крім цього, що стосується підготовки до зеленої весни, ми так говоримо, то ми будемо прибирати місто, прибирати тротуари, висаджувати квіти, газони. Так, ми розуміємо. що зараз є в нас певні труднощі, бо ми повинні так збалансувати бюджет, щоб відновлювати пошкоджене житло харків’ян. Але, хочу сказати, що місто Харків завжди, знаете, була фішка в місті Харкові – це наші квіти, це наші квітучі клумби, яскраві клумби і ми не будемо відхилятись від традиції. Ми будемо висаджувати квіти. Так, звісно, не в тому обсязі, якими ми висаджували у Харкові до війни, але у Харкові будуть квіти, у Харкові будуть яскраві, красиві клумби.

І така незламна воля харків’ян, каже Ігор Терехов, була і під час Другої Світової війни.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
В момент окупації в 1941 році, коли було дуже жахливо і місто Харків був під окупацією, містяни незважаючи на жахи війни висаджували біля своїх домівок квіти і тим самим показували ворогу, нацистам, що Харків жив і що Харків не здавався.

І зараз, коли життя у мегаполісу нормалізувалось, у Харків продовжують повертатися люди. За даними міської ради зараз у місті проживає приблизно один мільйон сто тисяч жителів. І тим, хто тільки розмірковує про повернення Ігор Терехов радить розуміти відповідальність цього рішення

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Дуже багато харків’ян повертаються у місто. Тим паче, що тепла погода, погодні умови, сонце і розквітає Харків, розквітає природа і у харків’ян, дійсно, гарний настрій, вони повертаються у місто. Небезпечно чи небезпечно? Так, небезпечно, бо, я вже казав, що нас обстрілюють ракетами С-300. Знаєте, час дольоту до міста Харкова – менш ніж одна хвилина і це небезпечно. Але кожен для себе приймає виважене рішення щодо повернення чи неповернення до міста. Але дуже багато харків’ян повертаються у місто, розпочинають працювати, ремонтувати і життя продовжується.

ОСТАННІ НОВИНИ