Житло, робота та волонтерство: які зміни планують у Харкові для молоді (відео)

29.11.2023 18:45   -

Умови для життя молоді у Харкові, питання навчання, працевлаштування та купівлі житла – теми, як турбували студентів на зустрічі із міським головою Харкова Ігорем Тереховим. Очільник міста наголошує, мегаполісу потрібна активна молодь, яку очікують залучити до більшості процесів у місті. Особливо до співпраці із органами місцевого самоврядування. Тим паче, що бажання у студентів працювати на благо міста є, і неабияке.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я дуже хочу, щоб насправді молодь була залучена до всього, до всіх процесів, які відбуваються у місті. Дуже хочу, щоб ви були не те щоб поряд з нами, а були трансформовані в систему влади. І для нас це дуже важливо. І хто хоче – будь ласка, по напрямкам каптуємо вас. Я дуже хочу, щоб молоді хлопці, дівчата, ви, як активні були сьогодні генератором дуже багатьох нових процесів. Я хочу розпочати. Є ідеї, є, головне, бажання і воля. Нам потрібно сьогодні дуже багато змін. Так, є законодавство, і це законодавство потрібно змінювати і це ми розуміємо, але і в рамках того законодавства яке є сьогодні, можна і потрібно робити. І зовсім по-іншому робити, зовсім по-іншому.

Адже муніципалітет, каже Ігор Терехов, дуже зацікавлений у тому, аби молодь повернулась у мегаполіс та допомагала відбудовувати і розвивати місто. Адже студенти, впевнений мер, це двигун прогресу, який так необхідний прифронтовому Харкову.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Так, потрібно повертати. Перш за все – це студенство, студентське місто і ми розраховуємо, і це оправдано і це місто Харків з населенням 2,5 млн. І молодь, ІТ, сучасні виробництва, зовсім інші виробництво – воно буде відрізнятися від того, що є в нас. Так, це буде збережено, але буде дуже багато нового. І над цією економічною моделлю розвитку міста Харкова сьогодні працюють спеціалісти Оксфорду і Гарварду.

Тож вже зараз місто активно створює комфортні умови для молоді, яка житиме у Харкові. Особливо це стосується житла. Окрім вже існуючих програм молодіжного кредитування, вже працюють над створенням власних проєктів. Так розробляють нові житлові програми у співпраці з німецьким урядом, який зголосився підтримувати Харків. Надалі пілотний проєкт, може стати прикладом для всієї України, наголошує Ігор Терехов.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми вибудовуємо сьогодні зовсім інший підхід для того, щоб була можливість побудувати житло і потім люди могли використовувати. У Німеччині такий алгоритм є. Наскільки він буде адаптований до української ментальності, перш за все? Захочуть люди брати житло у муніципалітету, якщо власником цього житла буде муніципалітет? Чи арендувати, чи в розстрочку? Адже у нас як звикли: квартира, якщо я купував її – це моя квартира. так. А якщо я її орендую хоч на 50 років – то це щось не те. Ментальний підхід відрізняється європейський від. на жаль, нашого. Тому дуже багато чого потрібно зробити так, щоб вибудувати ось цю всю систему. Чого ж я і хочу вас залучити, як молодь – ви розумієте власні потреби. ви розумієте потреби своїх родин. Зовсім по іншому все перезапустити.

У планах муніципалітету, наголошує Ігор Терехов, заохочувати молодь до розвитку та творчості. Окрім того, що хочуть повернути премію Харківського міського голови «Обдарованість», також працюють і над створенням організацій, які об’єднають молодь та надають необхідну підтримку.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
У нас є в планах ще один момент зробити, і я думаю, що ми зробимо йог. Це фонд підтримки, глобальний фонд підтримки обдарованої молоді, науковців молодих. І ми над цим працюємо.

Ще одним важливим питанням, що турбувало студентів було працевлаштування у Харкові. Очільник міста наголосив, що окрім наявних вже існуючих робочих місць у мегаполісі, очікують і на створення нових.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Є певні вакансії в наших комунальних підприємствах, але хочу вам сказати. вони дуже швидко заповнюються. Крім цього є наше виробництва, які працюють. Є з ними спілкування, але будуть, я так маю надію, я впевнений в цьому, що десь з початку весни будуть відкриватися нові підприємства. І будуть звісно і вакансії, і все. Я переговорю з нашими бізнесменами, ті які є у нас у Харкові. Я переговорю з нашими виробниками. І нам потрібно організувати, щоб молодь, люди і студенти, які закінчують виші знали де вони можуть працевлаштуватись. Для нас це важливо.

Спілкувались і про волонтерство. Дуже багато студентів мають бажання допомагати військовим і цивільним, а також говорять про багато ідей як можна вдосконалити волонтерський рух у Харкові. Ігор Терехов вислухав пропозиції молоді та наголосив, що готовий до співпраці.

ОСТАННІ НОВИНИ