Жуков? Що очікує на харківську школу, що носила його ім’я

22.02.2023 13:40   -

Харківська школа №127. В свій час цей освітній заклад отримав ім’я радянського полководця. Про це нагадувала меморіальна дошка Георгію Жукову, що знаходилася на фасаді школи. З минулого року від неї залишилося порожнє місце.

ІРИНА ЛАПКО ДИРЕКТОР ШКОЛИ №127 ІМ.ЖУКОВА
Ось тут у нас був саме музей імені Жукова. Зараз, у зв’язку з тим, що 17 березня 2022 року школа була пошкоджена ударною хвилею, школа перебуває на ремонті, і це приміщення перебуває на стадії ремонту – зроблено тільки стрелю. Але в школі вже відновлено більше 200 вікон, повністю відновлено систему опалення, зроблено стелі, підлоги. Це перший і другий поверх. Частково зроблено кабінети. Далі буде зроблено ремонт інших кабінетів і також буде зроблено бомбосховище. А тат ми плануємо зробити новий музей нового покоління. Героїв, які зараз на передовій, які на жаль, віддали своє життя.

Колектив школи та батьківської ради вважають за найбільш доречне, якраз саме в такий спосіб карбувати історію війни України за свободу та незалежність. Поки тривають ремонти в понівеченій війною школі, а школярі допомагають своїм батькам та іншим воїнам, які пішли захищати, школа збирає експозицію для нового музею.

ІРИНА ЛАПКО ДИРЕКТОР ШКОЛИ №127 ІМ.ЖУКОВА
Це музей цього часу. Ми збираємо всі експонати, нам допомагають наші батьки-воїни, які зараз знаходяться на передовій. У нас знаходиться педпрацівник на передовій, і у нас знаходиться робітник також на передовій. Вони нам по краплиночці, хтось десь форму, хтось десь якийсь уламок, щось десь передають. Ми все це збираємо, щоб уже, коли відкриється школа відкрити музей цього часу. Відходити від минулих років, які були і створювати те, що є у нас саме зараз. Для того, щоб нове покоління могло прийти в цей музей і побачити героїв, побачити десь свого батька, побачити, а згодом, коли виросте – дідуся.

На офіційному сайті навчального закладу та в документах 127-ма школа ще носить ім’я Жукова. Але, кажуть освітяни, пора прибрати і це.

ІРИНА ЛАПКО ДИРЕКТОР ШКОЛИ №127 ІМ.ЖУКОВА
Як колектив школи, так і неодноразово саме батьки – батьківська наша рада, піднімали питання на батьківських зборах, на зборах з колективом, з адміністрацією про те, щоб взагалі прибрати назву імені Жукова. Питання піднімалося ще до воєнного часу, питання піднімається і зараз. Зараз взагалі піднімається це питання, щоб школа не мала ніякого імені. І зараз відповідно до нових реформ освіти про те, що школи будуть перейменовані, школи будуть: або ліцеї з номером, або гімназії з номером. Або школи будуть початковими профільними. Ми саме будемо гімназією 1-9 класів. І ми вже зараз формуємо статут новий складаємо для подання на ХМР для затвердження нової назви. У нас зараз є нові герої. Дехто висловлює думку, щоб присвоїти ім’я нових героїв. Але більшість як колектив, як батьки все ж таки притримують, щоб взагалі не надавати ніякої назви, а просто залишити , якщо це відповідно до нової реформи освітньої, щоб це була гімназія №127.

Окрім 127-ї школи до списку, що підлягають декомунізації, потрапили ще 16 навчальних закладів Харкова. Через назви нав’язані часами імперщини та радянщини. Більш того, позиція міста така, щоб не називати школи чиїмось іменами, відійти від такої практики, яка давно відсутня у цивілізованому світі.

ВАЛЕРІЙ ШЕПЕЛЬ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Імена закладам освіти присвоювали ще з часів імперських. Це в першу чергу Маріїнській гімназії, які були під опікою імператитриці російської імперії Марії, дружини Олександра ІІ, а ми знаємо, що Олександр ІІ прославився не тільки скасуванням кріпосного права, а й жорстокою антиукраїнською політикою у вигляді валуєвського циркуляра 1863 року. Емського акта 1876, яким була заборонена українська мова, заборонені вистави українською мовою.
Тому зрозуміло, що такі назви в нинішній Україні є вкрай непотрібними. З огляду на світову практику присвоєна імен закладам освіти то тенденція наступна, більшість країн , особливо східної Європи, вони відмовлялися і відмовляються надалі від цієї позиції. Дуже показовою є одна з гімназій у Німеччині міста Кройцталь, вона носила ім’я одного з підприємців Фрідріха Фліка, згодом у 1947 році Флік було засуджено на Нюрнберському процесі, як пособники нацистів. Як такий концерн, що експлуатував працю Остартбайтерів і тому громада, деякі активісти виступили за позбавлення в назві в гімназії цього імені. Тому , тривалий час йшли громадські обговорення і суперечки і врешті решт в 2008 році міська рада взявши до уваги всі за і проти і вирішила перейменувати і вирішила назвати гімназію муніципальною. І в результаті позбавились цієї традиції сформованої в ті тоталітарні часи третього рейху і відповідно в сучасній Німеччині ця практика не культивується, засуджується і ліквідовуються ці наслідки тоталітарного минулого.

Якщо і іменують навчальний заклад, то хіба що коледжі, або виши, кажуть історики. Щоб через певний час не повертатися до перейменування, чи з’ясовування тих чи інших моментів, у Харкові пропонують повністю припинити традицію нарікати школи чиїмось іменем. Більш того, щоб ще й не вдаватися до сортування, хто більший, а хто менший герой, пам’ять воїнів пропонують увічнювати у музеях, меморіальних дошках та стендах. Бо воїнів і захисників не можна ділити. Всі однаково боряться за життя, свободу та незалежність України.

ОСТАННІ НОВИНИ