Жах війни в арт-інсталяціях харківських студентів, майбутніх художників і дизайнерів (відео)

22.12.2022 12:26   -

Війна наклала відбиток і на творчість митців Харкова. Виставка, яку презентували викладачі та студенти Харківської державної академії дизайну і мистецтв стала своєрідним лакмусовим папірцем, переосмисленням життєвих цінностей.

Тут предсталені фотографічні роботи студентів та арт-інсталяції з реальних об’єктів. Наприклад, скло, превезене з Маріуполя, з заводу, якого вже не існує. Ліжко, яке зберігає спогади про інше, мирне життя. Такі сміливі і неочікувані композиції досить точно передають весь жах війни.

Ця Виставка – відображення сьогодення, парадигми реалій, в яких живе Харків останні 300 днів. І ось вона критична точка, новий початок іншої історії, старт реалізації небачених до нині ідей і проектів. Так коментують захід самі автори представлених інсталяцій.

ОЛЕКСАНДР СОБОЛЕВ РЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АКАДЕМІЇ ДИЗАЙНА І МИСТЕЦТВ
Зараз саме час робити такі мистецькі проекти, мистецькі акції. Є можливості про себе заявити студентам, про себе заявити нашим викладачам, і про себе заявити нашій академії. Сьогодні ми відкриваємо, започатковуємо нове дихання, нове життя.

Творчий двигун перезапущено, говорять художники. І ця виставка тому підтвердження, вона має концептуальний підхід. Всі представлені арт-об’єкти об’єднуються загальною темою: війна – страшна, жорстока і підступна, інший світ, паралельна реальність. Те, що коїться, не має відбуватися, це наче викривлення часу. Ось про що виставка.

БЕЛЛА ЛОГАЧОВА УЧАСНИЦЯ ВИСТАВКИ
Все, що складається в сюжет, говорить про те, як ми зараз живемо: це ліхтарик, це темрява. Без електропостачання, але ми знаходимо в собі сили зробити все, і встигнути все зробити за один день – наші головні події.

Між тим, поряд з особистим болем і хвилюванням авторів, в кожній роботі читається світла надія і віра. А добро завжди перемагає.