Зеленский: государство купит у ХАЗа самолеты

06.11.2019 13:41   -
Автор:
Харківський авіаційний завод. Колись це було провідне державне підприємство України з літакобудування. Та останні роки завод, що входить до сектору Укроборнпрому, кажуть його керівники, практично на межі. Те, чим зараз живуть підприємства концерну на Харківщині, особисто перевірив Президент України Володимир Зеленський.  Окрім ХАЗу Глава держави відвідав ще й завод імені Малишева. Побаченим, заявив Президент, вкрай невдоволений. 
   
Володимир Зеленський Президент України 
 
По-перше, я в шоці, що стосується статистики. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року 1 танк побудували для ВСУ. А статистика така, що за радянських часів 900 танків на рік було. Що відбувається з нашими підприємствами. Потім ми побачили людей, я завжди просто хочу поговорити з людьми, які там працюють і зрозуміти які там проблеми. Заборгованість страшна на цих заводах. Заборгованість до 4-х років по ЗП. Дуже низька заробітна платня. Потім, в яких умовах люди працюють. Мені сказали, що взимку люди працювали в приміщеннях, де буда температура 0 градусів. Я вибачаюсь, що я перейду на таку мову. Но? мы как к скоту к людям относимся. Потім хочемо, щоб люди поважали владу, країну і нікуди не виїжджали і щоб працювали підприємства.
 
І справді, головна проблема, кажуть на ХАЗі, колосальна заборгованість по зарплатам, відсутність держзамовлень та взагалі роботи. 
 
Сергій Задорожний генеральний директор "Харківського державного авіаційного виробничого підприємства" 
 
Без поддержки государства ни в одной стране мира авиация не развивается. Это десятки миллионов долларов стоимости одного самолета.  Мы сегодня, не получив никакого ни госзаказа, ни господдержки выживаем как можем. Основная проблема госзаказ. Вот вы задали вопрос, сколько работает сейчас человек – 500. Почему?! Та потому, что работы нет. Почему работы нет, потому что заказов нет. Как мы выживаем?! Да вот так и выживаем.
 
Під час наради Володимир Зеленський пообіцяв, що держава купить в Харківського авіаційного два літаки. Саме це, вважає Президент, може стати хорошим поштовхом для роботи підприємства на перспективу. 
 
Володимир Зеленський Президент України 
 
Всі ми розуміємо, що і продавати ви зможете тільки тоді, коли вони всі побачать, що у нас тут літають наші літаки. Ніхто ж не купує чому!? Ми самі не літаємо і кажемо: класний літак, беріть. 
 
Тому єдиний вихід для таких державних підприємств, вважають в Укроборнпромі, списати борги. А соціальну сферу заводів віддати містам. Щодо боргів по заробітній платі, пообіцяли в концерні, то їх націлені погасити протягом 6 місяців. Також Володимир Зеленський дав доручення терміново скликати засідання РНБО для вирішення всіх цих питань.