Завдання мінімум для України – звільнити Херсон. Прогнози військових експертів на осінь-зиму (відео)

31.08.2022 11:00   -

Очікування поставок озброєння за програмою «ленд-ліз», сьогоднішня ситуація на фронті та чи зможуть українські військові відтіснити ворога вже до кінця року. Саме ці питання нині не найбільш обговорюваними серед військових аналітиків та експертів. За їх припущеннями найближчого часу для України завдання мінімум буде – звільнити Херсон. Оскільки російські сили виснажені. Більше того окупанти мають хиткість позицій на правому березі Дніпра. За припущеннями аналітиків в осінньо-зимовий період Збройні Сили України можуть вибити ворога з правобережжя Херсонщини.

ОЛЕКСАНДР МУСІЄНКО керівник центру військово-правових досліджень
Тоді російські війська будуть або відходити під тиском українських сил на півдні, зокрема, з правобережної частини Херсонщини. Або ж поступово вогневими засобами ураження їх вдасться ще більш серйозно атакувати і вичавлювати звідти, тобто переходити до активних контрнаступальних дій. А далі вже будуть робитися кроки з деокупації української території.

Найгірший сценарій, вважають військові екскрети, це якщо агресор зможе проломити систему оборони Збройних сил Україні на сході. Щоправда нині крім локальних просувань на півдні, ЗСУ вдалося трохи збити наступальні темпи росіян на сході. Після перекидання сил у Херсонську і Запорізьку області противнику довелося призупинити інтенсивні атаки в районі Сіверська і Слов’янська. За прогнозами експертів, найбільш реалістичнішим розвитком подій для України – стабілізація лінії фронту на поточних позиціях. На думку аналітиків це може статися вже до кінця зими. Іншими словами ініціатива на полі бою перейде до України, а росіяни зупиняться і вже не зможуть наступати.

СЕРГІЙ ГРАБСЬКИЙ військовий експерт
Ми будемо грати на підвищення ставок: хто швидше забезпечить себе достатньою кількістю озброєння і техніки. Нам у цьому сенсі легше, тому що противник ніяк не може зрозуміти наш принцип забезпечення. Водночас ми дуже чітко розуміємо його принцип забезпечення і тому наносимо удари по їхніх базах і складах.

Кардинальних змін на війні, вважають експерти, слід чекати, коли Україна отримає надсучасніше озброєння від партнерів за програмою «ленд-ліз». Вона ж на повну потужність повинна запрацювати вже восени.